De ce vor buncăr antiatomic cercetătorii de la Banca de Gene de la Buzău

Cercetătorul Costel Vînătoru, cel care conduce Banca de Gene de la Buzău, recent înființată, atrage atenția că în cazul unor accidente nucleare sau chimice, nu doar oamenii vor avea de suferit, ci și lumea vegetală. Tocmai de aceea devine o prioritate punerea la adăpost a resursei genetice naționale, pentru a nu risca să o pierdem definitiv.

Vînătoru spune că încearcă să găsească surse de finanțare pentru crearea unui buncăr antiatomic în care să fie depozitate semințele a mii de soiuri de legume și verdețuri din soiuri locale. Îngrijorarea este cu atât mai mare în contextul conflictului din Ucraina și a temerilor legate de faptul că Rusia ar putea apela la astfel de arme.   

”Acum se impune în regim de urgență organizarea acestei instituții pentru a păstra în deplină siguranță resursele genetice ale țării noastre. Lumea vegetală este expusă la mari pericole, pe lângă cel al schimbărilor climatice. Vorbim de accidentele chimice, accidentele nucleare, aici vorbind de intervenția irațională a omului. Acestea amenință lumea vegetală”, a declarat pentru Știri de Buzău Costel Vânătoru, directorul Băncii de Gene Buzău.

După accidentele nucleare de la Cernobîl sau, mai recent, de la Fukushima, au apărut tot felul de mutații, anomalii genetice, iar întreaga lume vegetală a fost dată peste cap, existând chiar riscul dispariției unor plante. 

”Riscul contaminării semințelor și plantelor cu boli, dăunători, substanțe radioactive, factori mutageni sau substanțe chimice care provoacă mutații genetice sau deprecieri ale resurselor genetice este foarte mare. Mai grav, sunt multe specii puse în pericol sau chiar soiuri care au dispărut pentru totdeauna. De aceea avem nevoie de o instituție specializată care să știe să păstreze în deplină siguranță aceste resurse, să le mențină în deplină siguranță în fața acestor atacuri care sunt destul de agresive”, a adăugat Vînătoru.

Vezi și EXCLUSIV. Plantele miraculoase care ar putea să învingă COVID-19. Lista sfântă a cercetătorului Costel Vînătoru

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Petrecere PORNO de 8 Martie în cel mai luxos club din...

Mai multe doamne și domnișoare din lumea politică și din lumea de business a Bucureștiului au petrecut într-un club luxos alături de un bărbat...

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...