De ce vrea Ministerul Agriculturii să rețină 3% din plățile directe alocate fiecărui fermier

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) vrea să instituie un Fond naţional de sprijin al fermierilor afectaţi de pierderi ale producţiei agricole, banii urmând să fie strânși din contribuţiile tuturor fermierilor beneficiari de plăţi directe, prin reţinerea anuală a unui procent de 3% din sumele alocate fiecărui agricultor.  

Săptămâna trecută, au fost finalizate consultările online cu entităţile publice şi private implicate în elaborarea Planului Naţional Strategic (PNS), după cum a anunțat Ministerul Agriculturii.

La ultima rundă de întâlniri au fost abordate măsurile de investiţii şi alte intervenţii în domeniul agricol, finanţate din Pilonul II PAC, Eco-schemele, finanţate din Pilonul I, intervenţiile de mediu şi climă, precum şi alte angajamente de dezvoltare rurală, în coordonarea ministrului Adrian Chesnoiu.

Prima reuniune a avut ca temă dezbaterea propunerilor care au vizat Contribuţiile financiare la plata primelor de asigurare şi cele pentru Fondul naţional de sprijin al fermierilor afectaţi de pierderi ale producţiei agricole.

„Există posibilitatea ca, în paralel cu măsura de asigurare pe Pilonul II, gestionată de AFIR, respectiv actuala măsură 17.1, să construim un Fond naţional de sprijin pentru perioada 2023-2027. Acest fond se va constitui din contribuţiile tuturor fermierilor beneficiari de plăţi directe, prin reţinerea anuală a unui procent de 3% din suma care va fi plătită fiecărui fermier în parte. Nu va fi un drum uşor, dar trebuie să atragem companiile de asigurări către agricultură, pentru poliţe facultative. Trebuie să avem acest mecanism statal pentru a răspunde cât mai bine provocărilor viitoare”, a declarat ministrul Chesnoiu.

Şeful de la Agricultură a precizat că, din discuţiile avute cu firmele de asigurări, reiese că este momentul optim pentru a pune bazele acestui fond care să facă mai uşoară gestionarea riscurilor în agricultură, având în vedere efectele schimbărilor climatice.

Bunăstarea animalelor

De asemenea, au fost analizate intervenţiile privind bunăstarea animalelor care se vor regăsi în noul Plan Naţional Strategic.

„Prin toate consultările desfăşurate în ultimele 3 săptămâni, m-am asigurat că elaborăm un document care răspunde nevoilor reale ale agriculturii româneşti pe termen scurt, mediu şi lung. Trebuie să ţinem cont de încadrarea în Regulament şi am căutat soluţii viabile pentru stimularea fermierilor. Toate măsurile vin să sprijine producătorul român. Trimitem la Bruxelles un plan naţional strategic ce va reflecta specificul agriculturii româneşti”, a adăugat ministrul Adrian Chesnoiu.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Wizz Air introduce trei curse noi din Cluj Napoca

Care este numărul de telefon al Wizz Air pentru România fără...

Călătorii care au întrebări sau nelămuri legate de rezervările de bilete de avion de la Wiz Air întâmpină, de regulă, dificultăți în a contacta...

Viață de nabab. 9.200 de euro, remunerația lunară a sindicalistului Anton...

Unul dintre cei mai vocali lideri de sindicat din învățământ, Anton Hadăr, abonat la emisiunile TV unde își dă cu părerea despre totul și...