De la castravetele de Matca, la roșia de Vădăstrița. 2021 – un an complicat, cu prețuri mici și recolte aruncate la gunoi

Publicat: 24 ian. 2022, 10:17, de Puterea.ro, în ESENȚIAL , ? cititori
De la castravetele de Matca, la roșia de Vădăstrița. 2021 - un an complicat, cu prețuri mici și recolte aruncate la gunoi

2021 a fost un an complicat pentru legumicultori, care se declară mulțumiți că măcar au putut să-și vândă recolta, acolo unde s-a întâmplat. Din păcate, o mare parte din recolta micilor producători a ajuns la gunoi și încă cu miile de tone. S-a întâmplat la Matca (județul Galați), dar și în Olt la Izbiceni sau Vădăstrița.

“În primul ciclu de producție a fost mai bine, dar în al doilea, s-a aruncat marfă, prețurile au fost foarte mici, dar tot n-au fost cumpărători. La tomate, prețul a ajuns la 1-1,5 lei/kg, dar și așa s-a aruncat foarte mult, iar unii nici n-au mai recoltat”, a declarat pentru Puterea Cristina Chicoșu, reprezentanta Cooperativei de Legume Proaspete și Sănătoase Matca, pe care am întânit-o la târgul din curtea Ministerului Agriculturii de la finele anului trecut.  

Cooperativa numără 150 de membri, care dețin în jur de 100 ha solarii.

Anul trecut, cea mai rentabilă cultură a fost cea de castraveți de primăvară, care au ajuns până în Polonia. S-au vândut cu 3-3,5 lei/kg, dar măcar s-au vândut, spune Cristina Chicoșu.

“Ce este rentabil? Depinde de cerere și ofertă, de an, noi nu știm cât se cere și cât de mult se cultivă anumite produse în țară. 2021 a fost cel mai prost an, dar și anii din urmă au fost cu probleme, pentru că a rămas mult nevândut”, a mai afirmat tânăra.

Oltenii, cu tomatele

Marius Sălcianu este un legumicultor din Vădăstrița, județul Olt, care spune și el că 2021 a fost un an greu, dar, până la urmă, a reușit să-și acopere costurile.  

„Față de alți ani? A fost mai complicat, nu s-au făcut bani, prețurile au fost mici, am avut costuri mari la inputuri, tratamente. A mers prost, în 2021, iar cea mai grea perioadă a fost în august, când kilogramul de tomate a ajuns la 1-1,5 lei. Eu mi-am scos până la urmă cheltuiala, dar nu am rămas cu mare lucru față de anul precedent”, a declarat pentru Puterea legumicultorul oltean.

Sălcianu dispune de 4.000 metri pătrați de solarii unde cultivă legume, la care se adaugă 7000 mp în câmp și în jur de 20 ha pentru cultura mare.

Primăvara preferă să cultive, în general, tomate la solar (vrea să se înscrie și în acest an la programul anunțat de ministrul Agriculturii), iar pentru toamnă se gândește la ardeiul gogoșar. Producția o vinde la piață, la tarabă, însă au fost și vremuri când livra pentru supermarketuri.

„Primăvara, prețurile la tomate sunt mai mari,după aceea se satură lumea. Cel mai rentabil, în 2021, a fost roșia în primul ciclu. În câmp, pun varză primăvara, iar toamna conopidă. Și vinetele se caută în piață. La roșii, prima dată când au ieșit, prețul la en-gros era de 4-5 lei/kg, în condițiile în care numai încălzirea pentru o singură noapte presupune costuri care ajung și la 4.000 lei ”, a mai precizat legumicultorul.