De la începutul anului, la Centrul antirabic ”Matei Balș”, s-au prezentat 150 de persoane mușcate de câini

La Centrul antirabic din cadrul Institutului ”Matei Balș”, zilnic, vin 10 – 15 persoane mușcate de câini, numărul lor fiind mai mare în timpul verii. Unele persoane prezintă răni ușoare, dar altele sunt de-a dreptul sfâșiate.

Este și cazul relatat la TVR de dr. Gabriel Nistor, medic infecționist de la Institutul ”Matei Balș”: „Câinele vecinului a scăpat, a atacat femeia. A fost doborâtă. Era sfâşiat cam tot ce înseamnă gamba stângă. S-a făcut chirurgie reparatorie. Am avut şi copii cu plăgi destul de profunde, vizual dramatice. Avem constant, pe săptămână, câteva cazuri de copii muşcaţi de faţă rău. Dar de obicei sunt animale de companie”.

La Centrul antirabic al Institutului ”Matei Balș”, în 2022, s-au prezentat peste 3.500 de persoane mușcate de câini, iar de la începutul lui 2023, aici au venit 150 de persoane, majoritatea mușcate de câini cu stăpân. Medici avertizează că sunt și persoane rănite de pisici.

Recomandări

În cazul în care o persoană este mușcată de un câine sau zgâriată de o pisică, în primul rând trebuie să spele rana cu multă apă și săpun și, în al doilea rând, să se prezinte la cel mai apropait centru antirabic.

Medicul va prescrie de regulă vaccinul antitetanos și tratament pentru reducerea riscului de infectare a rănii.

De asemenea, va lua toate măsurile în cazul riscului de rabie: vaccinul antirabic, cinci doze, în 28 de zile, administrat în umăr.  

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...

Hamburger cu carne de plastic la McDonald’s în București EXCLUSIV

Hamburger cu carne de plastic la McDonald’s, da ați citit bine. Ieri am avut parte de cea  mai urâtă experință pe care o puteam...