De la refuz, la conducere. Cum a ajuns Sorin Grindeanu în fruntea PSD: Nu cred că e o funcţie care să mi se potrivească
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2024/12/Sorin-Grindeanu-nu-tine-mortis-sa-ramana-la-Transporturi-Nu-pot-sa-va-spun-daca-Ministerul-va-merge-la-PSD-sau-la-PNL-sau-la-UDMR.jpg)
Sorin Grindeanu a preluat marți funcția de președinte interimar al Partidului Social Democrat (PSD), în urma demisiei lui Marcel Ciolacu. Numirea sa a stârnit controverse, mai ales în contextul în care, cu mai puțin de doi ani în urmă, Grindeanu afirma răspicat că nu se regăsește în această funcție și că nu ar fi potrivit pentru rolul de lider al celui mai mare partid din România.
Sorin Grindeanu, salt major în carieră
Într-un interviu din 2023 acordat emisiunii Insider Politic de la Prima TV, Grindeanu a explicat că nu are structura necesară pentru o poziție de conducere în partid. Spunea atunci că nu este genul de om care să aibă răbdare pentru detalii sau pentru discuții care nu vizează esențialul.
Admitea că nu este un bun ascultător și că, spre deosebire de alți lideri politici, nu se vede în rolul de „psiholog” al colegilor de partid.
„Eu nu am foarte multă răbdare de a interacţiona cu problemele care nu sunt neapărat vitale pentru bunul mers al lucrurilor în România. Nu am fost niciodată un bun ascultător, în nicio funcţie pe care am avut-o. Am avut predecesori ai mei, pe anumite funcţii care erau pe post de psiholog”, a argumentat atunci Grindeanu.
Grindeanu mai sublinia că preferă acțiunea în detrimentul dialogului de complezență și evidenția diferențele dintre el și predecesorul său, Marcel Ciolacu, pe care îl lăuda pentru capacitatea de a asculta și de a purta dialoguri lungi și răbdătoare cu membrii partidului.
El recunoștea că nu are această disponibilitate și nici nu își dorește să o cultive.
Mai mult, susținea că funcția de președinte PSD implică o abilitate de relaționare și o deschidere emoțională pe care nu o posedă și nu dorește să o mimeze. Din această perspectivă, spunea clar că rolul nu i se potrivește și nici nu aspiră la el.
Un portofoliu care „lasă ceva în urmă”
Dacă despre șefia PSD vorbea cu reținere, despre funcția de ministru al Transporturilor vorbea cu entuziasm și încredere. Pentru Grindeanu, acest portofoliu era o zonă în care putea face diferența.
Declara că aici „se mișcă lucruri” și că are satisfacția că rămâne ceva concret în urma muncii sale. Infrastructura, drumurile, proiectele mari de investiții – toate acestea reprezintă pentru el domenii în care se simte util, iar eficiența și rezultatele sunt cele care contează cu adevărat.
”Nu cred că e o funcţie care să mi se potrivească, vă spun sincer. Marcel Ciolacu ştie foarte bine acest lucru. Eu nu am foarte multă răbdare de a interacţiona cu problemele care nu sunt neapărat vitale pentru bunul mers al lucrurilor în România. Nu am fost niciodată un bun ascultător, în nicio funcţie pe care am avut-o. Am avut predecesori ai mei, pe anumite funcţii care erau pe post de psiholog, toată lumea venea şi se plângea, ştia când s-au certat acasă soţii între ei.
Niciodată nu am putut să fiu în forma asta şi nici nu pot să mă schimb. Fac 50 de ani în decembrie, nu o să mă schimb acuma. De multe ori, funcţia asta de preşedinte la PSD vine la pachet cu o răbdare extraordinară pe care Marcel o are, de a sta de vorbă cu aproape fiecare membru de partid şi de a-i asculta în adevăratul sens al cuvântului.
Astea sunt lucruri pe care eu nu le am, nu am foarte multă răbdare, sunt mai degrabă de acţiune, decât să stau să analizez, să ascult. Nu cred că în acest moment e o funcţie care să mi se potrivească ca şi profil”.