Decizie fără precedent. Românii care NU s-au vaccinat pot primi despăgubiri de la stat

Publicat: 19 nov. 2022, 17:55, de Florentin Lucaniuc, în News , ? cititori
Decizie fără precedent. Românii care NU s-au vaccinat pot primi despăgubiri de la stat

Înalta Curte ia o decizie în premieră. Le dă dreptul tuturor celor care nu s-au vaccinat și s-au simțit lezați sau îngrădiți de măsurile restrictive luate în pandemie să se întoarcă împotriva statului și să ceară despăgubiri în instanță.

Înalta Curte de Casație și Justiție a spart gheață în materie de anulare a abuzurilor regimului Iohannis-Arafat împotriva românilor care au refuzat să se vaccineze împotriva COVID-19.

Dacă până acum ICCJ s-a remarcat prin respingerea definitivă sau trimiterea la rejudecare a sentințelor prin care diverse curți de apel din România au anulat – total sau parțial – hotărârile de Guvern privind instituirea sau prelungirea stării de alertă, de dată această instanța supremă a menținut definitiv o sentința prin care a fost anulat așa-numitul „certificat verde” (cunoscut și că „pașaportul de vaccinare”), prin care Executivul a încălcat drepturile și libertățile cetățenilor nevaccinati – în primul rând, libertatea de mișcare.

Concret, miercuri, 16 noiembrie 2022, judecătorii supremi Horațiu Pătrașcu, Mariana Constantinescu și Beatrice Mariș au menținut definitiv sentința prin care judecătorul Amer Jabre de la Curtea de Apel București a anulat pasajele referitoare la certificatul verde din HG nr. 1183/2021. Este vorba despre hotărârea de Guvern care a prelungit starea de alertă din noiembrie până în decembrie 2021.

SiteulLumea Justiției a prezentat anul trecut atât acțiunea reclamanților – avocata Corina Ciuchi și fotograful Dan Puiu –, cât și spectaculoasă motivare prin care magistratul CAB Amer Jabre nu doar că a anulat certificatul verde, dar l-a și suspendat pentru reclamanți, invocând direct Declarația Universală a Drepturilor Omului. E adevărat: suspendarea a fost dispusă doar în ceea ce-i privește pe reclamanți, dar ea a constituit o premieră, în condițiile în care, până în acel moment, instanțele se loveau de art. 5 alin. 3 din Legea nr. 554/2004 a contenciosului administrativ, care interzice suspendarea actelor administrative emise în contextul unor epidemii.

Minuta deciziei ICCJ nr. 5486/2022 din dosarul nr. 7277/2/2021:

„Respinge recursul declarat de recurentul-părat Guvernul României împotriva sentinței nr. 1796 din 3 decembrie 2021 pronunțate de Curtea de Apel București – Secția a IX-a contencios administrativ și fiscal, că tardiv formulat.

Respinge, că neavenit, recursul declarat de Ministerul Afacerilor Interne prin Direcția Generală Juridică împotriva aceleiași sentințe.

Respinge recursul declarat de recurentul-părat Comitetul Național pentru Situații de Urgență reprezentat de DSU împotriva sentinței nr. 1796 din 3 decembrie 2021 pronunțate de Curtea de Apel București – Secția a IX-a contencios administrativ și fiscal, că nefondat.

Definitivă. Pronunțată în ședința publică, astăzi, 16 noiembrie 2022”.

Iată minuta sentinței nr. 1796/2021 pronunțate de CAB:

„Respinge excepția nulității cererii de intervenție accesorie, că neîntemeiată. Respinge că inadmisibilă în principiu cererea de intervenție accesorie, formulată de petentul Ministerul Afacerilor Interne, în interesul păratului Guvernul României. Respinge excepția inadmisibilității cererii de pronunțare unei ordonanțe președințiale, că rămasă fără obiect. Respinge excepția lipsei calității procesuale pasive a păratului Guvernul României în privința capătului de cerere având că obiect anularea HCNSU nr.101/2021, că lipsită de obiect. Respinge excepția lipsei de interes în promovarea acțiunii, că neîntemeiată.

Admite în parte acțiunea. Anulează în parte HG nr.1183/2021 și HCNSU nr.101/2021, în privința dispozițiilor din anexe care condiționează participarea la diverse activități de vaccinare / imunizare sau de testare pe cheltuiala proprie a persoanei în cauza. În baza art.6 din CEDO, a art.47 din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, a deciziei CCR nr.392/2021, suspendă executarea față de reclamanți, a dispozițiilor din anexele HG nr.1183/2021 care condiționează participarea la diverse activități de vaccinare / imunizare sau de testare pe cheltuiala proprie a persoanei în cauza, până la dată de încetării aplicabilității acestui act normativ.

Respinge cererea de suspendare a executării HCNSU nr.101/2021, că inadmisibilă.

Cu recurs în 5 zile de la comunicare în privința cererii de suspendare. Cu recurs în 15 zile de la comunicare în privința cererii de anulare. Recursul se va depune la Curtea de Apel București, sub sancțiunea nulității. Pronunțată prin punerea soluției la dispoziția părților, prin intermediul grefei instanței, azi, 03.12.2021”.