Decizie în Parlament: Se amână majorarea alocațiilor

Comisia de muncă din Camera Deputaților a decis, marți, ca alocațiile copiilor să nu se mai majoreze de la 1 iulie. Proiectul de aprobare a OUG123//2020 urmează să intre în plen la Camera Deputaților care este și forul decizional în acest caz. Documentul a fost dezbătut deja în Senat.

Ordonanța emisă de Guvern prevedea o majorare a alocațiilor copiilor începând cu data de 1 iulie.

Deputații PNL-USR-UDMR au anulat acordarea tranşelor din calendarul propus iniţial.

Proiectul de lege a fost adoptat de deputații din Comisia de Muncă cu amendamente care au eliminat majorarea în etape, așa cum prevedea OUG123/2020.

Majorarea alocaților se va face de la 1 ianuarie 2022 doar cu rata inflației.

Vicepremierul USR-PLUS , Dan Barna a anunțat luni, după ședința Coaliției că s-a decis să anuleze creșterea etapizată.

„S-a convenit într-adevăr că avem creşterea de la începutul anului viitor, aşa cum e deja comunicat în spaţiul public, urmând apoi să vedem şi în funcţie de buget cum va fi următorul cadru. A fost şi varianta pe care domnul Hunor a prezentat-o, aceea de a veni cu o variantă îmbunătăţită, prin care să creăm un mecanism în care resursele să fie direcţionate pentru acei copii care au nevoie. Este un subiect care a fost deschis de colegii de la UDMR şi am zis că vom discuta pe o astfel de formulă, nu s-a înaintat mai mult, analizăm şi o astfel de variantă”, a declarat Dan Barna.

În prezent, copiii cu vârste cuprinse între 2 ani şi 18 ani primesc alocație de 214 lei pe lună. Copiii sunt 2 ani și cei cu handicap beneficiază de alocație 427.

Reamintim că în septembrie 2020, Guvernul a adoptat OUG 123/2020, ce prevedea o dublare a alocaţiilor de la acea dată, majorare care se face în cinci etape. Primele două, din august 2020 şi ianuarie 2021, au fost deja respectate, celelalte trei fiind prevăzute pentru:

  • iulie 2021, alocaţia urma să crească la 484 lei, pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani şi pentru copiii cu handicap până la 18 ani, şi la 242 lei, pentru copiii cu vârste între 2 şi 18 ani, plus cei care au împlinit 18 ani (dacă merg la liceu sau la profesională, până termină cursurile);
  • ianuarie 2022 la 542 lei, pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani şi pentru copiii cu handicap până la 18 ani, şi la 271 lei, pentru copiii cu vârste între 2 şi 18 ani, plus cei care au împlinit 18 ani (dacă merg la liceu sau la profesională, până termină cursurile);
  • iulie 2022 – 600 lei, pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani şi pentru copiii cu handicap până la 18 ani, şi la 300 lei, pentru copiii cu vârste între 2 şi 18 ani, plus cei care au împlinit 18 ani (dacă merg la liceu sau la profesională, până termină cursurile).

Proiectul de aprobare a OUG123//2020 urmează să intre marți în plen la Camera Deputaților care este și forul decizional în acest caz.

Mai multe articole...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole