Decizie istorică: Comisia Europeană recomandă ca Ucraina și Republica Moldova să devină candidate la Uniunea Europeană

Comisia Europeană a recomandat statelor membre ale UE să acorde Ucrainei și Republicii Moldova statutul de candidat la aderarea la UE, a anunţat preşedintele executivului UE, Ursula von der Leyen.

„Comisia recomandă Consiliului, în primul rând, să acorde Ucrainei o perspectivă europeană şi, în al doilea rând, să îi acorde statutul de ţară candidată. Aceasta, desigur, cu condiţia ca ţara să realizeze o serie de reforme importante”, a declarat oficialul într-o conferinţă de presă.

„Ştim cu toţii că ucrainenii sunt gata să moară pentru aspiraţiile lor europene. Vrem ca ei să trăiască alături de noi, pentru visul european”, a adăugat Ursula von der Leyen.

Republica Moldova să continue reformele

De asemenea, a recomandat ca Republica Moldova să primească statutul de ţară candidată la aderarea la UE cu condiţia ca aceasta să realizeze „reforme importante”, a declarat Ursula von der Leyen.

Republica Moldova „dispune de o bază solidă pentru a garanta stabilitatea instituţiilor sale, democraţia, statul de drept, drepturile omului” şi „au fost realizate progrese pentru a asigura un bun climat de afaceri” dar „rămân de întreprins reforme economice esenţiale”, a precizat executivul UE într-un comunicat.

„Cu condiţia ca liderii ţării să menţină cursul” în ceea ce priveşte reformele economice şi lupta împotriva corupţiei, „credem că ţara are potenţialul de a se ridica la înălţimea cerinţelor” unei candidaturi, a declarat preşedinta CE într-o conferinţă de presă.

Acest aviz va fi discutat în cadrul summitului UE din 23-24 iunie, iar liderii celor 27 de state membre vor trebui să dea undă verde în unanimitate.

Niciodată nu s-a mai dat un aviz într-un timp atât de scurt asupra unei cereri, o urgenţă datorată războiului purtat de Rusia de mai bine de trei luni şi care face parte din sprijinul acordat de europeni Ucrainei în faţa Moscovei.

Zelenski salută decizia. Georgia mai așteaptă

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a salutat vineri „decizia istorică” a Uniunii Europene de a recomanda acordarea statutului de candidat la UE pentru Ucraina.

„Recunoscător Ursulei von der Leyen şi fiecărui membru al Comisiei Europene pentru o decizie istorică”, a scris Zelenski pe Twitter, potrivit AFP.

În schimb, Georgia trebuie să îndeplinească anumite condiţii înainte de a i se putea acorda statutul de ţară candidată la aderarea la Uniunea Europeană, a anunţat Comisia Europeană.

Potrivit unui comunicat al CE, acestei ţări ar trebui să i se acorde statutul de candidat după ce vor fi abordate o serie de priorităţi.

„Pentru a reuşi, ţara trebuie acum să se unească din punct de vedere politic, pentru a proiecta o cale clară către reforma structurală şi către Uniunea Europeană – o cale care să stabilească în mod concret reformele necesare, să implice societatea civilă şi să beneficieze de un sprijin politic larg”, a declarat preşedintele executivului blocului, Ursula von der Leyen

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

O polițistă de la Rutieră înjură ca la ușa cortului. Conducerea...

O polițistă din București s-a filmat cu cameră body cam din dotare în timp ce înjura ca la ușa cortului un șofer tras pe...

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...