Decizie radicală. Statul dublează pedepsele pentru evaziune fiscală

Publicat: 24 aug. 2023, 19:01, de Daria Diaconeasa, în ECONOMIE , ? cititori
Decizie radicală. Statul dublează pedepsele pentru evaziune fiscală

Marcel Boloș a declarat că nivelul amenzilor pentru evaziune fiscală va creşte de cel puţin zece ori, iar pedepsele se vor dubla.

În prezent, pedeapsa pentru evaziune fiscală ajunge la 15 ani, se mai poate adăuga un spor de 3 ani pentru forma continuată a infracțiunii, iar omorul simplu se pedepsește cu până la 20 de ani, cel calificat cu până la 25 de ani.

Premierul preia legea în legislativ, iar parlamentarii din opoziție au la dispoziție trei zile pentru a depune o moțiune de cenzură. Dacă moțiunea este adoptată, guvernul se prăbușește; dacă este respinsă, cabinetul merge înainte și legea este considerată adoptată. Adoptarea unei moțiuni de cenzură necesită un vot la jumătate din numărul deputaților plus unu, PSD și PNL deținând majoritatea.

Trebuie să oprim debandada bugetară, trebuie să facem un sistem fiscal echitabil pentru toată lumea şi trebuie să luptăm în mod real cu evaziunea. Risipa bugetară, evaziunea și ocolirea taxelor sunt frâna care țin pe loc dezvoltarea României.(…) De aceea, vreau să anunț că Guvernul își va asuma răspunderea în fața Parlamentului pe pachetul legislativ care vizează reforma aparatului de stat, măsurile de echilibrare fiscală şi cele pentru combaterea evaziunii. Îmi voi pune mandatul pe masă în Parlament, pentru reforme și dreptate socială. Trebuie să separăm apele și românii să vadă cine vrea cu adevărat să facă reforme şi să ducă această țară înainte şi cine se opune și luptă pentru privilegii și pentru marile averi. Eu cred că aceasta este calea şi vă anunț că voi merge înainte, cu toată fermitatea.”, a anunțat Ciolacu.