Decizii radicale ale americanilor. SUA vor trimite aproape 500 de bombe nucleare în Europa

Pentru că Vladimir Putin amenință din ce în ce mai des cu posibilitatea unui atac nuclear, fie el și cu focoase tactice, americanii nu riscă și trimit 500 de noi bombe nucleare la statele aliate NATO din Europa.

Statele Unite au finalizat dezvoltarea celei de-a 12-a modificări a bombei nucleare B61. Potrivit Federației Oamenilor de Știință Americani, 480 de bombe ghidate B61-12 vor intra în producție. Unele dintre ele în 2023-2024 vor înlocui variantele învechite de B61, care se află la șase baze aeriene din Europa și Turcia, relatează Interfax .

Bomba termonucleară B61 este principala armă nucleară a forțelor nucleare strategice ale SUA. Dezvoltat inițial în anii 1960, modelul a suferit o serie de modificări, cea mai recentă dintre acestea, a 12-a, a fost testată fără focos în 2015.

Bomba B61-12 a păstrat puterea modelului anterior – 0,3, 1,5, 10 sau 50 de kilotone. Unitatea de coadă o face controlabilă și mai precisă: încărcarea poate fi aruncată dintr-o aeronavă care zboară la mare altitudine, după care bomba însăși va aluneca spre țintă.

15 bombe nucleare sunt desfășurate în bazele aeriene din Büchel în Renania-Palatinat (Germania), Kleine Brogel (Belgia), Volkel (Olanda) și Gedi (Italia) și câte 20 de bombe la bazele aeriene Aviano (Italia) și Incirlik (Turcia).

Luni, 17 octombrie, forțele aeriene ale țărilor membre NATO au început exercițiul  anual Steadfast Noon („Steady Noon”) privind descurajarea nucleară. Manevrele vor avea loc peste teritoriile Belgiei, Marii Britanii si Marii Nordului pana pe 30 octombrie. Acestea vor implica 60 de avioane din 14 țări NATO, inclusiv un grup de bombardiere strategice americane B-52H.

NATO susține că exercițiul este planificat, iar armele militare nu vor fi folosite pe avioane.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...