Declarația anuală de beneficiar real, eliminată după ce a fost ascunsă în legea combaterii spălării banilor și finanțării terorismului

Declarație pe proprie răspundere pe care ar fi trebuit să o dea administratorul societății a fost eliminată miercuri de deputați.  

Deputatul USR Claudiu Năsui a introdus un amendament în acest sens la legea pentru prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului.

Este vorba de o declarație absolut inutilă pe care legislația europeană nici nu o cere, dar pe care România a introdus-o oricum. Știm cu toții care a fost experiența cu depunerea ei la registrul comerțului. Dacă încerca cineva să o depună online descoperea că platforma este blocată și nu funcționează, iar adresa de e-mail este suprasolicitată și respinge corespondența. Dacă se încumeta apoi să meargă să o depună fizic, găsea celebrele cozi și cutii în care se aruncau declarațiile ca în urnele de vot, fără vreun număr de înregistrare”, a transmis deputatul USR.

În cazul în care nu-și îndeplineau „obligațiile ridicole față de stat” exista riscul să fie amendați cu 5.000-10.000 de lei.

Declarația privind beneficiarul real a mai fost eliminată o dată, în iulie 2020. Legea 108/2020 stabilea că beneficiarii reali nu se vor mai declara anual dacă nu a intervenit vreo schimbare, iar persoanele juridice constituite doar din asociați persoane fizice erau exceptate de la obligația declarării anuale.

Declarația de beneficiar real a fost reintrodusă în aprilie 2021, fără să fie agreată în coaliția PNL-USR-UDMR, ci „strecurată pe furiș” într-o listă cu 277 de amendamente la o lege de aprobare a OUG 111/2020.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Corupție și afaceri de tip cartel la ANSVSA. Păle ar fi...

Ies la iveală cazuri grave de corupție din rândurile doctorilor veterinari. Dănuț Păle, Subsecretarul de Stat din ANSVSA, ar fi cerut scoaterea de pe...

Caracatița uriașă a intereselor baronului PSD Horia Teodorescu îngroapă Tulcea în gunoaie

Un document exploziv ajuns la mai multe instituții de forță ale statului scoate în evidență uriașa caracatiță a intereselor țesută de baronul PSD de...