Declinul economic accentuat al Uniunii Europene

Publicat: 19 iul. 2023, 07:00, de Cristian Căliman, în ECONOMIE , ? cititori
Declinul economic accentuat al Uniunii Europene

Populația în vârstă, care își valorizează timpul liber, a contribuit la stagnarea economică, apoi, Covid-19 și războiul Rusiei în Ucraina au adăugat noi provocări.

Europenii se confruntă cu o nouă realitate economică nemaiîntâlnită de decenii, în care sărăcia devine o preocupare crescândă. Economia zonei euro a crescut cu aproximativ 6% în ultimii 15 ani. Economia SUA a înregistrat o creștere de 82%, conform datelor Fondului Monetar Internațional (FMI), potrivit g4media.ro.

Raportul Centrului European pentru Economie Politică Internațională arată că, în ultimii 15 ani, media țărilor din UE a fost mai săracă pe cap de locuitor decât fiecare stat american, cu excepția Idaho și Mississippi.

Dacă tendința persistă, până în 2035, diferența dintre producția economică pe cap de locuitor în SUA și UE va fi asemănătoare cu cea dintre Japonia și Ecuador din prezent.

Puterea de cumpărare a europenilor scade, afectând strălucirea continentului mult timp invidiat pentru stilul său de viață.

Uniunea Europeană reprezintă acum 18% din cheltuielile globale de consum, în timp ce America contribuie cu 28%. În urmă cu 15 ani, atât UE, cât și SUA aveau fiecare aproximativ 25% din totalul cheltuielilor globale.

În Germania, salariile reale au scăzut cu aproximativ 3% din 2019, iar în Italia și Spania cu 3,5%. În Grecia, scăderea a fost de 6%. În contrapondere, în SUA, salariile reale au crescut cu aproximativ 6% în aceeași perioadă, conform datelor OCDE.

Alimentele de bază se scumpesc

Francezii reduc consumul de foie gras și vin roșu. Spaniolii economisesc la uleiul de măsline. Finlandezii sunt încurajați să utilizeze saunele în zilele cu vânt pentru energie mai ieftină. În Germania, consumul de carne și lapte a scăzut la nivelul cel mai scăzut din ultimele trei decenii. Piața alimentelor ecologice a înregistrat o prăbușire după perioada de creștere.

Ministrul italian al dezvoltării economice, Adolfo Urso, a organizat o reuniune de urgență în luna mai, din cauza creșterii prețurilor pastelor. Un aliment de bază preferat în țară, care a depășit rata inflației de peste două ori mai mult.

Cheltuielile de consum în scădere liberă au adus Europa în recesiune la începutul anului. Astfel s-a întărit senzația de declin economic, politic și militar relativ, prezentă încă de la începutul secolului.

Cele trei mari evenimente care au înrăutățit economia

Europa se confruntă cu o situație dificilă, din cauza unei populații îmbătrânite care privilegiază timpul liber și siguranța locului de muncă în detrimentul veniturilor. Acest aspect a cauzat o creștere economică și productivitate mediocră. Pandemia Covid-19 și războiul Rusiei în Ucraina au afectat negativ lanțurile de aprovizionare și creșterea prețurilor la energie și alimente.

Răspunsurile guvernelor au agravat problema. Subvențiile au fost direcționate către angajatori pentru a menține locurile de muncă. Consumatorii au fost lăsați fără rezerve financiare în fața șocului prețurilor. În schimb, în Statele Unite, cetățenii au beneficiat de energie ieftină și de ajutoare guvernamentale orientate spre susținerea cheltuielilor lor.

Industria de export a Europei a fost un sprijin important în trecut. Redresarea lentă în China, o piață esențială pentru Europa, o afectează negativ. Costurile ridicate ale energiei și inflația galopantă diminuează avantajul producătorilor în prețuri pe piețele internaționale și deteriorează relațiile de muncă de pe continent. În contextul în care comerțul mondial se răcește, dependența puternică a Europei de exporturi (50% din PIB-ul zonei euro, față de 10% în SUA) devine o vulnerabilitate.

Poveștile mai multor cetățeni UE creează o imagine îngrijorătoare

În Bruxelles, unul dintre cele mai bogate orașe din Europa. Profesorii și asistenții medicali au așteptat recent la coadă pentru a cumpăra produse alimentare la jumătate de preț dintr-un camion.

Happy Hours Market este o companie care colectează alimente aproape de data de expirare de la supermarketuri și le oferă clienților la preț redus. Prin intermediul unei aplicații, clienții pot comanda alimente începând cu după-amiaza și le pot ridica seara la prețuri reduse.

„Unii clienți îmi spun: „Datorită vouă pot mânca carne de două sau trei ori pe săptămână”, a declarat Pierre van Hede, care împărțea lăzi cu alimente.

Karim Bouazza, un infirmier în vârstă de 33 de ani care își făcea provizii de carne și pește la jumătate de preț pentru soția și cei doi copii, s-a plâns că inflația înseamnă că „aproape că trebuie să ai o a doua slujbă pentru a plăti totul”.

În Europa, companii precum TooGoodToGo, Sirplus și Motatos atrag un număr în creștere de utilizatori. Acestea oferă alimente salvate sau aproape de data de expirare la prețuri reduse. În Germania, cheltuielile pentru produse alimentare de lux s-au prăbușit. Consumul de carne a scăzut semnificativ în 2022 din cauza prețurilor în creștere și preocupărilor legate de sănătate și bunăstarea animalelor.

O regiune mai puțin atractivă pentru întreprinderi

Cheltuielile scăzute și perspectivele demografice slabe afectează atractivitatea Europei pentru companii, inclusiv pentru gigantul bunurilor de consum Procter & Gamble și imperiul luxului LVMH. Aceste companii își îndreaptă o parte tot mai mare din vânzări către America de Nord.

„Consumatorul american este mai rezistent decât cel european”, a declarat în aprilie directorul financiar al Unilever, Graeme Pitkethly.

Pe insula mediteraneană Mallorca, companiile își doresc mai multe zboruri către SUA. Pentru a atrage mai mulți turiști americani cu putere de cumpărare crescută, președintele comisiei de turism a Camerei de Comerț din Mallorca, Maria Frontera, a dezvăluit că americanii cheltuiesc în medie aproximativ 260 de euro pe zi la hotel. În comparație cu mai puțin de 180 de euro în cazul europenilor.

„Anul acesta am văzut o mare schimbare în comportamentul europenilor din cauza situației economice cu care ne confruntăm”, a declarat Frontera, care a călătorit recent la Miami pentru a învăța cum să se adreseze mai bine clienților americani.

Creșterea economică lentă și creșterea ratelor dobânzilor pun la încercare statele sociale generoase din Europa. Acestea oferă servicii de sănătate și pensii populare. Guvernele se confruntă cu dificultăți în gestionarea situației, iar vechile rețete nu mai funcționează. Subvenții, scutiri de taxe și alte forme de ajutor în valoare de trei sferturi de trilion de euro au fost acordate consumatorilor și întreprinderilor. Pentru a compensa costurile mari ale energiei, dar aceste măsuri pot alimenta inflația, contrar scopului inițial al subvențiilor.

Nici Marea Britanie nu este scutită

Vivek Trivedi, un anestezist de 31 de ani din Manchester, Anglia, câștigă aproximativ 51.000 de lire sterline pe an, dar inflația îi afectează bugetul lunar. El își cumpără alimentele de la magazinele cu discount și cheltuiește mai puțin pe mesele în oraș.

Noa Cohen, o specialistă în afaceri publice din Londra, ar putea câștiga de patru ori mai mult în SUA și spune că inflația a înghițit complet mărirea recentă de salariu de 10%. Prietenii ei își amână planurile de a avea copii din cauza costurilor ridicate.

Huw Pill, economistul șef al Băncii Angliei, i-a avertizat pe cetățenii britanici în aprilie că trebuie să accepte că sunt mai săraci și să nu mai facă presiuni pentru salarii mai mari. „Da, cu toții stăm mai rău”, a spus el, afirmând că încercarea de a compensa creșterea prețurilor cu salarii mai mari nu ar face decât să alimenteze și mai multă inflație.

Economiștii prevăd creșterea taxelor în Europa pentru a acoperi costurile de apărare și costurile de împrumut în creștere, punând mai multă presiune asupra consumatorilor. Taxele în Europa sunt deja ridicate în comparație cu SUA, cu echivalentul a 40-45% din PIB, față de 27% în SUA. Lucrătorii europeni păstrează mai puțini bani în mână, comparativ cu lucrătorii americani.