Deficitul bugetar a crescut la peste 4% din PIB, în primele zece luni ale anului

Execuţia bugetului general consolidat în primele zece luni ale anului 2021 s-a încheiat cu un deficit de 47,98 miliarde de lei (4,03% din PIB) în scădere faţă de deficitul de 74,04 miliarde de lei (7,01% din PIB) înregistrat la aceeaşi perioadă a anului 2020, informează Ministerul Finanţelor.

În primele nouă luni ale anului 2021, deficitul bugetar a fost de 44,29 miliarde lei (3,77% din PIB).

Ministerul Finanțelor menţionează că această evoluţie a fost determinată de: creşterea veniturilor bugetare cu 1 punct procentual din Produsul Intern Brut (an/an), influenţată preponderent de avansul încasărilor din TVA; reducerea cheltuielilor bugetare cu 2 puncte procentuale din PIB (an/an), în principal ca urmare a diminuării ponderii în PIB a cheltuielilor cu salariile şi cu asistenţa socială. Totodată, în perioada ianuarie-octombrie 2021 cheltuielile de investiţii au fost cu 2,71 miliarde de lei mai mari faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, iar plăţile cu caracter excepţional generate de epidemia COVID-19 au fost de 11,36 miliarde de lei.

Creștere a încasărilor din impozitul pe salarii

Încasările din impozitul pe salarii şi venit au totalizat 20,98 miliarde lei în perioada ianuarie-septembrie 2021, consemnând o creştere de 16% (an/an), susţinută de sporul încasărilor din impozitul aferent pensiilor (+46,8%), impozitul pe dividende (+31,1%), respectiv Declaraţia unică (+21%). Totodată, veniturile din impozitul pe salarii au sporit cu 11,2% – dinamică superioară celei înregistrate de fondul de salarii din economie de 7,8%.

Totodată, veniturile din accize au însumat 25,96 miliarde de lei în primele trei trimestre din 2021, în creştere cu 17,2% (an/an). În structură, se remarcă o dinamică de 18,6% în cazul încasărilor din accizele pentru produsele energetice – determinată în principal de normalizarea consumului de carburanţi faţă de perioada de referinţă, respectiv un avans de 13,8% al încasărilor din accizele pentru produse din tutun, susţinut şi de majorarea accizei la ţigarete.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Corupție și afaceri de tip cartel la ANSVSA. Păle ar fi...

Ies la iveală cazuri grave de corupție din rândurile doctorilor veterinari. Dănuț Păle, Subsecretarul de Stat din ANSVSA, ar fi cerut scoaterea de pe...

Ministrul de Interne al Austriei va anunța la București aderarea, în...

Ministrul de Interne al Austriei, Gerhard Karner, va fi prezent miercuri la București la invitația ministrului Lucian Bode, iar cu acest prilej va face...