Ministrul Finanțelor, Marce Boloș, a anunțat că deficitul bugetar al României a ajuns la 42,53 de miliarde de lei, adică 2,66% din PIB. Din acest motiv, Comisia Europeană are mari semne de întrebare privind capacitatea țării noastre de a-și respecta angajamentele față de CE.
Ținta de deficit bugetar asumată de către România pentru acest final de an a fost de 4,4% din PIB. În luna mai, din păcate, țara noastră avea deja un deficit bugetar de 2,33% din PIB, pentru ca mai apoi, în iunie, să se ajungă la 2,34% și în iulie 2,44%. Acum, „deficitul pe care-l avem înregistrat este de 2,66% din PIB, adică 42,53 miliarde lei, ceea ce creează, pe bună dreptate, îngrijorări la nivelul CE din perspectiva evoluției deficitului bugetar și a felului în care România va reuși să își respecte angajamentele pe care și le-a asumat în relația cu CE”, a declarat Marcel Boloș, aducând, în felul acesta, din nou argumente pentru susținerea necesității luării de măsuri fiscale.
CE are două regulamente în vigoare, unul pe politica de coeziune, unde articolul 8 menționează clar că atunci când un stat membru este în procedura de deficit bugetar excesiv, CE își rezervă dreptul de a-i suspenda fondurile europene, iar cel de-al doilea regulament, specific PNRR, unde articolul 10 spune că se suspendă și CE chiar poate să taie parțial fondurile alocate unui statul membru dacă nu ia măsuri de corectare a deficitului bugetar. Așa stând lucrurile, Marcel Boloș a spus că dacă vom eșua în a lua măsurile fiscale corecte vom avea suspendate circa 75 de milioane de euro, adică 46 de miliarde de euro din politica de coeziune și 29,3 miliarde de euro prin PNRR.
Cand iau salarii de 20000 de euro/luna nu sunt ingrijorati ca saracesc din ce in ce mai mult populatia?si se inmultesc precum sobolanii???