Dell profită de boom-ul AI

Publicat: 02 mart. 2024, 13:39, de Vasile Bahrim, în ACTUALITATE , ? cititori
Dell profită de boom-ul AI

Compania Dell Technologies a înregistrat o creștere semnificativă a prețului acțiunilor în tranzacțiile prelungite, cu o creștere de aproximativ 14%, în ultimul an fiscal, cu un volum imens de comenzi restante la capitolul servere AI.

Această creștere a fost evidenţiată de rapoartele financiare ale companiei, depășind estimările analiștilor privind profitul.

Motorul principal al acestei creșteri a fost cererea mare pentru echipamente IT dedicate procesării inteligenței artificiale (AI).

Deși Dell este cunoscută mai ales pentru producția de PC-uri, în ultimul an a atras atenția investitorilor datorită serverelor sale de mare putere, necesare pentru a rula sarcini de lucru AI. Divizia de proiectare, construire și gestionare a soluțiilor IT pentru organizații a raportat o cifră de afaceri de 9,33 miliarde de dolari în al patrulea trimestru fiscal, depășind cu mult estimările analiștilor.

Creșterea este atribuită în principal serverelor optimizate pentru AI, care au cunoscut un adevărat boom. Jeff Clarke, COO Dell, a declarat că „abia am început să exploatăm oportunitățile oferite de AI” și că Dell este „unic poziționată” cu portofoliul său vast pentru a ajuta clienții să construiască soluții AI de generație următoare.

La data de 2 februarie a.c., volumul de comenzi restante pentru serverele AI (backlog-ul) era de 2,9 miliarde de dolari.

Dell a estimat o cifră de afaceri de 91-95 miliarde de dolari pentru anul fiscal în curs, depășind estimările medii de 92,1 miliarde de dolari. Profitul va fi de 7,50 dolari pe acțiune, plus sau minus 25 de cenți, potrivit CFO-ului Dell, Yvonne McGill.

Vânzările de PC-uri scad, dar Dell rămâne optimistă

Vânzările de PC-uri Dell au scăzut cu 12% trimestrial, la 11,7 miliarde de dolari, o scădere mai mare decât se aștepta. Această scădere reflectă o tendință generală descendentă pe piața PC-urilor. Jeff Clarke a declarat că piața PC-urilor este „în continuare slabă” și că se așteaptă la o redresare abia în a doua jumătate a anului curent.

Reprezentantul Dell a adăugat că un nou ciclu de achiziții de PC-uri ar trebui să înceapă pe măsură ce stocul actual se învechește și sunt lansate computere compatibile cu Windows 11 Microsoft și hardware orientat AI.

Pe o piață a tehnologiei în continuă evoluție, Dell își consolidează poziția de lider în domeniul serverelor AI, depășind concurenți precum Hewlett Packard Enterprise, Lenovo, Cisco și Huawei prin inovație și soluții adaptate nevoilor clienților. Cu toate acestea, compania trebuie să rămână vigilentă, deoarece concurența continuă să se dezvolte rapid în acest domeniu dinamic.

Dell a înregistrat o creștere semnificativă datorită cererii crescute pentru serverele sale AI. Deși vânzările de PC-uri scad, compania este optimistă cu privire la viitorul pieței AI și își consolidează poziția de lider în acest domeniu.