Demnitarii noștri, remarcații… altora

Două evenimente surprinzătoare care au avut loc săptămâna trecută au trecut oarecum neobservate, dar au ridicat numeroase semne de întrebare și, totodată, ar trebui să dea e gândit celor care încă mai răspund, cât de cât, de destinele acestei țări.

Primul eveniment a fost decorarea de către președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a ministrului Apărării, Vasile Dîncu și a comisarul european pentru Transport, Adina Vălean. Pentru ce merite au fost decorați cei doi de către președintele Ucrainei? Greu de răspuns, ușor de intuit!

Cea de a doua surpriză a fost prezența la nunta fiicei ministrului Energiei, Virgil Popescu, a însărcinatului pentru afaceri al Ambasadei SUA la București, David Muniz, practic omul care conduce reprezentanța americană în România, în absența unui ambasador trimis în țara noastră. De ce oare a venit acesta tocmai la nunta lui Virgil Popescu? Greu de răspuns, ușor de intuit!

Practic, încă o dată se adeverește că proverbul Spune-mi cu cine te însoțești, ca să-ți spun cine ești”este de mare actualitate în politica românească. Numai o simplă trecere în revistă a CV-urilor unor demnitari, în frunte cu șeful statului, evidențiază faptul că aceștia au fost decorați de alte state decât statul român.

Astfel, pe site-ul Administrației Prezidențiale se menționează faptul că președintele Klaus Iohannis a primit numeroase distincții de stat și premii internaționale de prestigiu pentru contribuția sa la promovarea valorilor democratice, a transparenței, statului de drept și a luptei împotriva corupției, precum:

– premiul „Carol cel Mare” al orașului Aachen (2020);

– premiul „Otto cel Mare” al orașului Magdeburg (2020);

– premiul European „Coudenhove – Kalergi” (Societatea Europeană Coudenhove-Kalergi, 2020);

-premiul „Franz Josef Strauss” (Fundația Hanns Seidel, 2018);

-premiul „Light Unto the Nations” (American Jewish Committee, 2017).

”Moda” de a-și trece decorațiile și distincțiile în CV a fost  ”copiată” și de membrii cabinetului Ciucă, în frunte cu acesta:

Nicolae Ciucă:

-Ordinului Naţional de Merit al Republicii Franceze, în grad de Comandor;

-Legiunea de Merit a Statelor Unite ale Americii, în grad de ofiţer;

-Medalia Naţiunilor Unite;

-Medalia pentru Merit, SUA;

– Medalia de Onoare a Forţelor pentru Operaţii Speciale ale Statelor Unite ale Americii.

Hunor Kelemen:

-Ordinul Crucea Mijlocie al Republicii Ungare, 2008;

Bogdan Aurescu:

-Crucea de Comandor al Ordinului de Merit al Republicii Polone (2009);

-Ordinul Naţional Steaua României în grad de Ofiţer (2013);

-Medalia de Aur a Forţelor Armate Poloneze (2013);

-Ordinul Naţional Legiunea de Onoare în grad de Cavaler a Republicii Franceze (2016);

-Ordinul Național Pentru Merit al Republicii Italiene, în grad de Mare Ofițer (2018);

-Crucea de Comandor cu Stea a Ordinului de Merit al Republicii Polone (2019);

-Ordinul Crucii Terra Mariana clasa a 2- a al Republicii Estonia (2021).

Vasile Dîncu:

– Crucea de Merit în rang de cavaler al Ordinului de Merit al Republicii Federale Germania din partea Preşedintelui Republicii Federale Germania, Joachim Gauck- 2015;

Sorin Cîmpeanu:

-Ordinul „Palmes Academiques”, grad – Comandor, acordat de către Guvernul francez, prin Decret al Premierului Franței-2020;

Raed Arafat:

-Decorația “Legiunea de Onoare în grad de cavaler” conferită de Președintele Franței în 2013;

-Decorația “Ordine della Stella d’Italia, nel grado di Grande Ufficiale” conferit de Președintele Republicii Italiene, Excelența sa Sergio Mattarella, în 2020.

Dar, numărul demnitarilor, deputaților și senatorilor care se laudă că au fost decorați de alte state este destul de mare și acest lucru se poate vedea din CV-urile acestora postate pe rețelele sociale. Oare de ce au decorați? Greu de răspuns, ușor de intuit!

Ca atare, până când vom avea un răspuns, cât de cât oficial, nu ne mai rămâne decât refrenul formației Semnal M- ”Spune-mi cine ești/Spune-mi ce dorești/…Spune-mi cine ești/Spune-mi ce gândești”!

1 COMENTARIU

  1. Demnitarii noștri, remarcații… altora, aceasta este o vedere îngustă și unilaterală, exclusiv din punctul de vedere al bunăstării personale: să alegi între un televizor și un frigider. Aceasta este limba pe care o vorbesc mii de oameni.

    De ce România continuă să piardă o populație tânără?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...

Aeroportul Otopeni – Haos, bătaie de joc, indiferență și multă așteptare

Încă o „performanță” marca Mîndrescu: de mai bine de o jumătate de an, plecarea, dar mai ales sosirea, pe Aeroportul Internațional Henri Coandă, fost...