Departamentul Justiţiei din SUA publică justificarea percheziţiei la reşedinţa din Florida a lui Donald Trump

Departamentul Justiţiei de la Washington a publicat vineri o versiune editată a declaraţiei în faţa instanţei care a permis FBI (Biroul Federal de Investigaţii din SUA) să confişte documente guvernamentale secrete de la reşedinţa din Florida a fostului preşedinte Donald Trump, informează Reuters.

„Guvernul desfăşoară o anchetă penală privind îndepărtarea şi depozitarea necorespunzătoare a unor informaţii secrete în spaţii neautorizate, precum şi ascunderea sau eliminarea ilegală a unor înregistrări guvernamentale”, arată încă de la început documentul de 38 de pagini.

Publicarea documentului – care ar putea clarifica dovezile pe baza cărora a avut loc percheziţia fără precedent – a fost ordonată de judecătorul Bruce Reinhart, acelaşi care a aprobat descinderea FBI din 8 august din Palm Beach.

Ancheta urmăreşte să stabilească dacă Trump a luat ilegal documente de la Casa Albă la încheierea mandatului său prezidanţial, în ianuarie 2021, şi dacă a încercat să obstrucţioneze investigaţiile în această privinţă.

FBI a ridicat de la reşedinţa fostului preşedinte peste 20 de cutii cu 11 seturi de documente secrete, unele clasificate chiar „top secret”, cel mai înalt nivel de securitate.

Procuratura a cerut ca întreaga declaraţie în faţa instanţei pentru obţinerea mandatului să rămână confidenţială, pentru a nu afecta ancheta. Presa a contestat în justiţie această măsură şi a obţinut o versiune editată a documentului.

În decizia de joi, judecătorul Reinhart a arătat că există motive valabile pentru secretizarea parţială a declaraţiei – printre altele, necesitatea de a proteja identităţile unor martori şi ale unor agenţi federali, precum şi strategia acuzării şi materialele pregătite pentru marele juriu care va decide dacă este necesar un proces.

1 COMENTARIU

  1. Din ziarul
    Independentul : Donald Trump a răspuns la declarația pe propria răspundere pe care FBI a folosit-o pentru a obține un mandat de percheziție pentru Mar-a-Lago, numind-o o dovadă suplimentară a unei „vânătoare de vrăjitoare” împotriva lui.

    La aproape o oră după ce documentul a fost făcut public, domnul Trump a scris pe platforma sa Truth Social: „Afidavit puternic redactat!!! Nimic nu s-a menționat la „Nuclear”, un subterfugiu total al relațiilor publice din partea FBI și DOJ sau relația noastră strânsă de lucru în ceea ce privește rotația documentelor – le-am dat atât de mult.”

    Declarația redactată pe propria răspundere a fost desigilată vineri, dezvăluind mai multe detalii despre ceea ce știa Departamentul de Justiție despre înregistrările guvernamentale de la reședința domnului Trump înainte de percheziție.

    Potrivit documentului de 38 de pagini, care a fost făcut public vineri la ordinul judecătorului american Bruce Reinhart, agenții FBI care au examinat conținutul cutiilor preluate de la domnul Trump în ianuarie 2021 au găsit „184 de documente unice purtând marcaje de clasificare, inclusiv 67. documente marcate ca CONFIDENȚIAL, 92 documente marcate ca SECRET și 25 documente marcate ca TOP SECRET”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...