Depistarea germenilor TBC, HIV și a virusurilor hepatice B şi C în mai puțin de două ore

Publicat: 28 nov. 2022, 22:37, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Depistarea germenilor TBC, HIV și a virusurilor hepatice B şi C în mai puțin de două ore

La Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie ”Dr. Victor Babeș” din Timișoara este posibilă depistarea germenilor care provoacă tuberculoza în mai puțin de două ore, dar și a virusurilor hepatice B, C precum și HIV, datorită sistemului GeneXpert, aflat în dotare.

Sistemul GeneXpert permite diagnosticarea rapidă şi precisă a diferitelor tipuri de infecţii, printre care se numără complexul MTB (Mycobacterium tuberculosis), microorganismul care provoacă tuberculoza, dar şi încărcăturile virale în cazul infecţiilor cu virusurile hepatice B, C şi HIV.

„Sistemul GeneXpert MTB/RIF este o metodă de screening rapid a complexului MTB, microorganismul care provoacă tuberculoza, dar şi a rezistenţei la rifampicină, un antibiotic utilizat în tratarea acestei maladii. Practic, vorbim de o diagnosticare rapidă, dar şi cu precizie a tuberculozei, inclusiv a celei multidrog rezistente, în mai puţin de două ore. Prin comparaţie, prin metodele tradiţionale de până acum, rezultatul era obţinut doar după 21 de zile. GeneXpert se bazează pe o tehnică de amplificare semi-cantitativă RT-PCR (real time polymerase chain reaction) a ADN-ului bacilului tuberculozei. Această metodă oferă specificitate şi sensibilitate înalte pentru diagnosticul bolii tuberculoase”, explică dr. Elena Hogea, șefa Laboratorului de analize medicale a Spitalului ”Dr. Victor Babeș”.

Pentru depistarea agentul patologic, sunt prelevate probe biologice de la pacient, spută și diverse alte produse patologice (lichid pleural, aspirat bronșic, urină, LRC, fragment osos, fragment ganglionar, lavaj gastric).

Avantajele acestei metode sunt multiple: timp redus necesar obținerii rezultatului, posibilitatea testării în apropierea punctului de îngrijire, sensibilitate crescută, specificitate ridicată, risc scăzut de contaminare și faptul că este ușor de folosit.

„Vorbim de un test ce poate fi considerat suficient de simplu şi robust pentru a fi introdus şi utilizat în diagnosticarea tuberculozei. În varianta clasică erau folosite examenele de laborator uzuale, microscopie, cultură, care necesitau foarte mult timp. În plus, aparatul poate fi utilizat şi pentru determinarea rapidă a încărcăturilor virale. De exemplu, pentru HIV, aparatul are nevoie de 90 de minute, iar pentru virusurile hepatice B şi C, aproximativ o oră. Totodată, tehnica mai poate fi folosită pentru determinarea rapidă şi eficientă a unor microorganisme, stafilococul auriu meticilino-rezistent, virusul SARS-CoV-2, HPV sau Clostridium difficile”, explică dr. Elena Hogea.