Depresie, constipație, anxietate… Sunt 10 semne care pot anunța cu aproape 15 ani înainte instalarea maladiei Alzheimer

Sunt semne care apar cu mulți ani înainte  ca boala Alzhemier să fie diagnosticată, susține o echipă multidisciplinară de cercetători din cadrul proiectului Aramis, în colaborare cu Institutul Creierului din Paris. Această echipă a identificat zece semne-patologii care pot apărea chiar cu 15 ani înainte de detectarea bolii Alzhemier. Rezulatele acestui studiu statistic au fost publicate în revista The Lancet Digital Health, scrie The Jerusalem Post.

Acest studiu reprezintă o premieră atât în privința eșantionului suficient de mare, cât și asupra concluziilor reieșite. Pentru prima dată, o echipă de cercetători a analizat datele medicale anonime de la aproape 40.000 de pacienți diagnosticați cu boala Alzheimer, în paralel cu cele de la același număr de subiecți care au format grupul de control și care nu au dezvoltat boli degenerative în perioada studiului. 

Rezultatele studiului au condus la elaborarea unei liste cu cele mai frecvente zece afecțiuni cu care se confruntă pacienții, înainte cu 15 ani de a dezvolta maladia Alzheimer.

Depresia deschide lista, urmată de anxietate, stresul, pierderea auzului, constipația, inflamația vertebrelor gâtului, scăderea memoriei, starea de oboseală și de rău, pierderea bruscă în greutate.

Thomas Nedelec, PhD, cercetător la Brain Institute, a declarat: „Concluziile formate ne-au permis să confirmăm conexiunile cunoscute, cum ar fi problemele de auz sau depresia, și alte cauze mai puțin cunoscute sau simptome precoce, cum ar fi spondiloza gâtului sau constipația. Cu toate acestea, raportăm doar relații statistice.

„Acestea vor trebui să facă obiectul unor cercetări ulterioare pentru a înțelege mecanismele de bază.” 

Întrebarea rămâne, totuși, dacă problemele de sănătate pe care le-au observat cercetătorii sunt factori de risc, simptome sau semne de avertizare ale bolii.  Deși rezultatele studiului trebuie aprofundate, ele sunt valoroase pentru profesioniștii din domeniul sănătății, dar și din alte domenii implicați în metode de prevenire, care pot încerca să trateze acești factori de risc imediat ce sunt descoperiți, în speranța că astfel s-ar purea preveni această boală foarte complexă

Mai multe articole...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole