Proiect de lege: Fără onoruri militare pentru Ion Iliescu și Traian Băsescu 

Publicat: 06 ian. 2024, 12:30, de Oana Dințică, în ESENȚIAL , ? cititori
Proiect de lege: Fără onoruri militare pentru Ion Iliescu și Traian Băsescu 
Un deputat PNL nu vrea onoruri militare la înmormântările lui Ion Iliescu și Traian Băsescu. Acesta susține că foștii lideri comuniști și informatori nu ar trebui să beneficieze de onoruri militare. Deputatul PNL a inițiat un proiect prin care dorește ca foștii președinți ai României să nu beneficieze de onoruri militare dacă au fost informatori sau lideri PCR. Florin Roman a depus proiectul de lege la Camera Deputaților ce prevede ca foștii președinți ai României care au fost la conducerea Partidului Comunist Român, angajați sau informatori ai Securității să nu beneficieze de funeralii de stat cu onoruri militare. Așa cum prevedea legea, președinții țării care mor în timpul mandatului sau foștii lideri de stat vor beneficia de funeralii de stat cu onoruri militare, organizate de Guvern. Conform proiectului de lege, inițiat de deputatul PNL, de onoruri militare nu ar trebui să mai beneficieze, Președintele României și foștii șefi de stat dacă au fost: - foştii membri ai Comitetului Central şi ai Comitetelor Judeţene ale Partidului Comunist Român sau ale Partidului Muncitoresc Român - foştii ofiţeri și agenţi din aparatul securităţii sau din serviciile de contrainformaţii ale armatei; - lucrătorii sau colaboratorii Securităţii, faţă de care există o hotărâre judecătorească rămasă definitivă.” Fără onoruri militare vor fi îngropați președinții și foștii președinți ai celor două Camere ale Parlamentului, la fel și premierul și foștii premieri dacă fac parte din categoria stipulată în proiectul de lege. Inițiativa lui Florin Roman urmărește două persoane din spațiul politic pe Ion Iliescu și Traian Băsescu. Ion Iliescu a deținut funcții importante în cadrul regimului partidului comunist, iar Traian Băsescu a primit o decizie definitivă din instanță în ceea ce privește colaborarea cu securitatea. Din această cauză, Traian Băsescu a pierdut dreptul unei locuințe de protocol, indemnizația lunară și paza și protecția.

Un deputat PNL nu vrea onoruri militare la înmormântările lui Ion Iliescu și Traian Băsescu. Acesta susține că foștii lideri comuniști și informatori nu ar trebui să beneficieze de onoruri militare.  

Deputatul PNL Florin Roman a inițiat un proiect prin care propune ca foștii președinți ai României să nu beneficieze de onoruri militare dacă au fost informatori sau lideri PCR. 

Florin Roman a depus acest proiect de lege la Camera Deputaților, în ideea că foștii președinți ai României care au fost la conducerea Partidului Comunist Român, angajați sau informatori ai Securității să nu beneficieze de funeralii de stat cu onoruri militare. 

Acum, așa cum prevedea legea, președinții țării care mor în timpul mandatului sau foștii lideri de stat beneficiază de funeralii de stat cu onoruri militare, organizate de Guvern.  

Conform proiectului de lege inițiat de deputatul PNL, de onoruri militare nu ar trebui să mai beneficieze și foștii șefi de stat care se află în situațiile de mai jos: 

,,– foştii membri ai Comitetului Central şi ai Comitetelor Judeţene ale Partidului Comunist Român sau ale Partidului Muncitoresc Român 
– foştii ofiţeri și agenţi din aparatul securităţii sau din serviciile de contrainformaţii ale armatei; 
– lucrătorii sau colaboratorii Securităţii, faţă de care există o hotărâre judecătorească rămasă definitivă.” 

Fără onoruri militare vor fi îngropați președinții și foștii președinți ai celor două Camere ale Parlamentului, la fel și premierul și foștii premieri dacă fac parte din categoria stipulată în proiectul de lege.  

Inițiativa lui Florin Roman urmărește două persoane din spațiul politic, pe Ion Iliescu și Traian Băsescu. Ion Iliescu a deținut funcții importante în cadrul regimului partidului comunist, iar Traian Băsescu a primit o decizie definitivă din instanță în ceea ce privește colaborarea cu securitatea. Din această cauză, Traian Băsescu a pierdut dreptul unei locuințe de protocol, indemnizația lunară și paza și protecția.