Deputata Laura Vicol a falsificat avizul a cinci comisii parlamentare pentru favorizarea numirii unui membru CNCD (EXCLUSIV)

Publicat: 27 dec. 2022, 09:31, de Ion Teleanu, în News , ? cititori
Deputata Laura Vicol a falsificat avizul a cinci comisii parlamentare pentru favorizarea numirii unui membru CNCD (EXCLUSIV)
Laura Vicol si Valentin Raiu

Numirea ultimilor doi membri ai Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a generat un scandal uriaș în Parlament, al cărui zăngănit de cătușe s-a auzit și la Curtea Constituțională a României, ca urmare a unui aranjament regizat de către un deputat PSD pentru favorizarea unui candidat susținut de PNL.

Avizul comun cu… bucluc

Pe data de 23 noiembrie 2022, trei comisii din Camera Deputaților și două de la Senat au dat un aviz comun privind numirea a doi membri în Colegiul director al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) pentru un mandat de cinci ani.

Trebuie precizat că anterior intrării în vigoare a Legii nr. 193/2022, Colegiul director al CNCD era compus din 9 membri cu rang de secretar de stat. Ulterior, prin intrarea în vigoare a acestei legi, Colegiul director este compus din 11 membri cu rang de secretar de stat, dintre care un reprezentant al Grupului parlamentar al minorităților naționale din Camera Deputaților.

Astfel, membrii celor cinci comisii au hotărât pe 23 noiemnrie 2022, cu majoritate de voturi, să acorde aviz favorabil pentru șapte candidații: Dalu Ana Maria, Dumitrescu Maria Beatrice, Gheorghiu Luminița, Priboi Florin Bogdănel, Raiu Cătălin Valentin, Vârgă Mariana și Suliman Secyl din partea Grupului parlamentar al minorităților naționale din Camera Deputaților.

La prima vedere nu era nimic ieșit din comun, ci era doar o procedură normală de avizare care urma să fie supusă votului Plenului Parlamentului pe data de 19 decembrie 2022. Numai că de aici înainte a început scandalul ilegalităților privind numirea celor doi membri CNCD.

”Doamna Sulyman Secyl și domnul Raiu Cătălin Valentin nu sunt licențiați în științe juridice”

În avizul comun din 23 noiembrie 2022 membrii celor cinci comisii au căzut de acord ca ”la numirea membrilor Colegiului director se va urmări ca minimum două treimi dintre aceștia să fie licențiați în științe juridice” (vezi documentul în facsimil).

Însă, în aviz comun era menționat foarte clar următorul avertisment ”Dintre membrii deja numiți de Parlament, doi nu sunt licențiați în științe juridice” și ”Prin urmare, pentru a respecta rigorile legale precizate mai sus, la selectarea prin vot a doi candidați care să fie numiți pe cele două posturi de membru în Colegiul director, dintre care un reprezentant al Grupului parlamentar al minorităților naționale din Camera Deputaților, plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului urmează să aibă în vedere faptul că doar un candidat poate să nu fie licențiat în științe juridice”.

Totodată, membrii celor cinci comisii au precizat în avizul comun că ”Potrivit documentelor depuse de candidați, doamna Sulyman Secyl (reprezentantul Grupului parlamentar al minorităților naționale din Camera Deputaților) și domnul Raiu Cătălin Valentin nu sunt licențiați în științe juridice” (vezi documentul în facsimil).

Ca atare, putea fi numit decât reprezentantul Grupului parlamentar al minorităților naționale din Camera Deputaților așa cum prevede Legea 193/2022, adică doamna Sulyman Secyl, fost subprefect de Constanța. În schimb, Raiu Cătălin Valentin, licențiat în teologie, și, ca atare, neavând științe juridice, nu putea deveni membru al CNCD. Dar, surpriză!

Omisiunile controlate de interese ale deputatei Laura Vicol

În plenul ședinței Camerei Deputaților și Senatului din 19 decembrie 2022, deputata Laura Vicol, președintele Comisiei juridice, de disciplină şi imunităţi, citește avizul comun din 23 noiembrie 2022 al celor cinci comisii parlamentare prin care se propunea numirea celor doi membrii CNCD- Sulyman Secyl și Raiu Cătălin Valentin.

Dar, surprinzător, deputata Laura Vicol citește în plenul Parlamentului avizul comun din 23 noiembrie 2022 pentru numirea celor doi membrii CNCD fără menționarea scrisă a faptului că ”plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului urmează să aibă în vedere faptul că doar un candidat poate să nu fie licențiat în științe juridice”.

Totodată, deputata Laura Vicol mai omite să prezinte Plenului Parlamentului că în avizul comun era precizat clar: ”Potrivit documentelor depuse de candidați, doamna Sulyman Secyl (reprezentantul Grupului parlamentar al minorităților naționale din Camera Deputaților) și domnul Raiu Cătălin Valentin nu sunt licențiați în științe juridice”.

Ca atare, Laura Vicol a propus aprobării plenului Parlamentul un al aviz comun pentru numirea celor doi membrii ai CNCD-Sulyman Secyl și Raiu Cătălin Valentin, decât cel adoptat de membrii celor cinci comisii în 23 noiembrie 2022 (vezi documentul în facsimil și înregistarea video de pe site-ul Camerei Deputaților a ședinței din 19 decembrie 2022, de la minutul 31.26 până la minutul 33.23- Dezbateri parlamentare)

Avertismentul deputatului Dan Tanasă

Imediat, președintele Comisiei pentru egalitate de șanse pentru bărbați și femei, deputatul AUR Dan Tanasă, sesizează șmecheria făcută de Laura Vicol și anunță în plenul celor două camere că s-a produs o ilegalitate.

Adică, un document a fost adoptat în 23 noiembrie 2022 prin avizul comun ale celor cinci comisii parlamentare și cu totul alt document a prezentat de deputata PSD Laura Vicol în plenul Parlamentului pentru votul celor doi membrii CNCD în ședința din 19 decembrie 2022.

Dar, Cătălin Raiu şi Suliman Secyl au fost aleşi, luni, 19 decembrie 2022, de plenul comun al Parlamentului, în funcţia de membri ai Colegiul Director al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării. Raiu Cătălin Valentin a avut 275 de voturi „pentru” şi 39 „împotrivă”, iar Suliman Secyl, care este reprezentantă a grupului parlamentar al minorităţilor naţionale de la Camera Deputaţilor, a fost aleasă cu 286 de voturi „pentru” şi 28 „împotrivă”.

Cazul ”Raiu” regizat de Laura Vicol a ajuns la Curtea Constituțională a României

La scurt timp după ce plenul Parlamentului a ales pe cei doi membri ai Colegiului director ai CNCD, grupul parlamentar AUR a sesizat Curtea Constituțională a României pentru numirea neconstituțională a celor doi membri, adică niciunul nu are studii juridice așa cum prevede Legea 193/2022.

Practic, a fost sesizată Curtea Constituțională a României pe motiv că Raiu Cătălin Valentin, susținut de PSD și PNL, fiind cunoscut ca un apropiat al liderului liberal Alexandru Muraru, nu îndeplinea condițiile legale de numire, iar deputata PSD Laura Vicol a prezentat plenul Parlamentului un aviz comun falsificat.

Mai trebuie subliniat faptul că deja există un precedent ca în cazul lui Raiu Cătălin Valentin, în care doamna Theodora Bertzi a fost numită de către Parlamentul României, cu încălcarea dispozițiilor legale, membru în consiliul director al CNCD, și ulterior hotărârea a fost declarată neconstituțională de către Curtea Constituțională a României.

Potrivit informațiilor noastre furnizate de băieții cu ochii roată, aranjamentul făcut în Parlament de deputata PSD Laura Vicol pentru numirea lui Raiu Cătălin Valentin a fost atent monitorizat de două instituții de forță de la noi și se cam aude zângânit de cătușe prin Palatul Parlamentului.