„Roata de automobil”: O structură rotundă de 4.000 de ani, pe o colină din Creta

Publicat: 13 iun. 2024, 09:19, de Radu Caranfil, în Cultură , ? cititori

Încă o descoperire arheologică remarcabilă! În timpul săpăturilor pentru un aeroport pe insula Creta, cea mai mare insulă a Greciei, a fost descoperit un monument circular impresionant datând de acum 4.000 de ani. Ministerul Culturii din Grecia a declarat recent că această structură este o „descoperire unică și extrem de interesantă”.

Privite de sus, ruinele acestui edificiu labirintic, cu o suprafață de 1.800 de metri pătrați, seamănă cu o roată uriașă de automobil. Monumentul circular datează din perioada civilizației minoice din Epoca Bronzului, o civilizație care s-a dezvoltat pe insula Creta și a durat din 3000 î.Hr. până în 1450 î.Hr. Minoicii erau o societate avansată în navigație, comerț și arte, iar civilizația lor a fost numită după regele mitologic Minos.

Context istoric și arhitectural

Ministerul a precizat că clădirea a fost folosită în principal între anii 2000 și 1700 î.Hr., fiind fondată în perioada în care se construiau primele palate din Creta, inclusiv la Knossos și Phaistos. Unele caracteristici ale acestei structuri sunt comparabile cu mormintele timpurii minoice în formă de stup, care aveau acoperișuri conice și tumuli funerari în alte părți ale Greciei.

Scopul necunoscut al structurii

Până în prezent, arheologii nu au reușit să stabilească scopul exact al acestei structuri situate pe vârful colinei. Nu are niciun paralel cunoscut în arhitectura minoică și este în continuare sub săpături. Experții presupun că ar fi putut servi unui scop ceremonial sau religios. Ministerul a menționat că nu pare a fi fost o locuință, iar descoperirile din interiorul său includ o cantitate mare de oase de animale.

Descoperiri și interpretări

Ministerul a declarat că „ar fi putut fi folosită periodic pentru ceremonii rituale care implicau consumul de alimente, vin și, probabil, ofrande”. Structura interioară, care ar fi putut avea un acoperiș conic superficial, era împărțită în spații mai mici, interconectate, și înconjurată de opt ziduri de piatră în trepte care se ridicau la o înălțime de 1,7 metri.

Importanța arheologică și abordările moderne

Dimensiunea, dispunerea arhitecturală și construcția atentă a acestei structuri au necesitat muncă considerabilă, cunoștințe specializate și o administrație centrală robustă, ceea ce sugerează că era cu siguranță un fel de clădire comunală care se remarca în întreaga zonă.

Locul a fost inițial destinat unei stații radar care să servească un nou aeroport aflat în construcție lângă orașul Kastelli. Moștenirea culturală bogată a Greciei duce adesea la conflicte de interese în timpul proiectelor de construcție. Cu toate acestea, ministrul Culturii, Lina Mendoni, a promis că descoperirea va fi conservată, iar o locație diferită va fi găsită pentru stația radar.

Nu puțini consideră Creta locația Atlantidei…

Descoperirea acestui edificiu circular vechi de 4.000 de ani aduce lumină asupra complexității și avansului civilizației minoice. În timp ce arheologii continuă să investigheze și să descopere mai multe despre funcția și semnificația acestui monument, promisiunea de a păstra acest patrimoniu ne ajută să înțelegem și să apreciem moștenirea culturală bogată a Cretei. În fața provocărilor moderne, este esențial să echilibrăm nevoile de dezvoltare cu responsabilitatea de a proteja comorile arheologice pentru generațiile viitoare.