Descoperire revoluționară: Baterii și condensatori cu densitate energetică record

Publicat: 09 mai 2024, 17:32, de Vlad Stefan Orjan, în TEHNOLOGIE , ? cititori
Descoperire revoluționară: Baterii și condensatori cu densitate energetică record

O echipă de cercetători a făcut o descoperire neintenționată care ar putea schimba fundamental modul în care stocăm și accesăm energia. O nouă structură materială, dezvoltată pentru a îmbunătăți condensatorii, ar putea prelungi semnificativ viața bateriilor pentru vehiculele electrice și dispozitivele electronice, potrivit unui studiu publicat în revista Science.

Această nouă „heterostructură” oferă condensatorilor o proprietate unică care reduce pierderea rapidă a energiei, fără a afecta capacitatea lor de a se încărca rapid. Cercetătorii au fost surprinși de această descoperire, care ar putea duce la o densitate energetică de până la 19 ori mai mare decât condensatorii obișnuiți, deschizând uși pentru o nouă eră în stocarea energiei.

Echipa a dezvoltat aceste heterostructuri din materiale 2D și 3D, stratificate la nivel atomic, care permite condensatorilor să rețină eficient energia. Descoperirea a fost facilitată de un mic decalaj în structură, care a dus la o îmbunătățire semnificativă a timpului de relaxare – perioada în care condensatorul își pierde încărcătura.

Profesorul Sang-Hoon Bae de la Universitatea Washington a descris această descoperire ca fiind „ceva ce nu am mai văzut până acum”, subliniind potențialul enorm al acestei tehnologii.

Dacă această structură poate fi produsă la scară largă, ar putea revoluționa industria energetică. Condensatorii și bateriile cu această tehnologie ar putea fi încărcate mult mai rapid și ar putea stoca energie pentru perioade mult mai lungi, având un impact semnificativ asupra vehiculelor electrice, telefoanelor inteligente și a altor dispozitive electronice.

Cu această nouă descoperire, speranța este că vom vedea o trecere către o lume în care accesul la energie este rapid și eficient, fără a sacrifica stabilitatea stocării pe termen lung. Este un pas semnificativ către un viitor mai sustenabil și mai accesibil energetic.