Descoperirea giganților din Nevada: unde și când au dispărut?

Publicat: 25 mai 2024, 19:05, de Radu Caranfil, în Cultură , ? cititori
Descoperirea giganților din Nevada: unde și când au dispărut?

Mitologia, folclorul și chiar Biblia ne spun că giganții au umblat odată pe Pământ. Și, se pare, există dovezi care susțin această afirmație. Resturi umane extraordinare au fost găsite în statul Nevada din SUA, unele dintre schelete măsurând până la 3 metri în înălțime. Pe lângă dimensiunile lor impresionante, corpurile – unele dintre ele mumificate – aveau părul roșu. Aceste descoperiri au alimentat teoria că o rasă uitată de oameni a dominat odată sud-vestul Americii.

Legenda giganților Si-Te-Cah

Conform tribului Paiute, care s-a stabilit în regiunea Nevada cu mii de ani în urmă, giganții canibali cu păr roșu, numiți Si-Te-Cah, au venit în Americi de pe o insulă îndepărtată. Legenda spune că acești giganți au traversat oceanul pe plute din stuf și curând s-au făcut remarcați prin înălțimea, puterea și cruzimea lor.

În 1911, în timp ce săpau pentru guano de liliac (un ingredient cheie în fertilizatori) într-o peșteră de lângă orașul Lovelock, Nevada, niște mineri au descoperit o serie de obiecte stranii. Aceasta a determinat lansarea a două excavări oficiale în 1912 și apoi în 1924, în timpul cărora au fost recuperate mii de artefacte. Printre descoperirile uimitoare se numărau și mumiile, supranumite Giganții Lovelock, care măsurau între 2,4 și 3 metri în înălțime, conform Archaeology World.

Descoperiri șocante și artefacte uimitoare

Pe lângă scheletele gigantice, arheologii au găsit sandale de 38 cm lungime, care arătau semne de uzură și un bolovan gravat cu ceea ce pare a fi o amprentă uriașă de mână. În 1931, un articol publicat în ziarul local Nevada Review-Miner a susținut că două schelete gigantice au fost descoperite într-un lac secat aproape de Lovelock. Aceste rămășițe măsurau 2,6 și 3 metri înălțime și erau mumificate într-un mod similar cu cel utilizat de egiptenii antici.

Deși toate acestea pot părea fantastice, legenda acestor oameni ciudați apare peste tot în Americi. De exemplu, în secolul al XVI-lea, un conquistador spaniol pe nume Pedro Cieza de León a înregistrat o poveste antică peruană despre originile giganților. În relatarea sa, de León a scris că figurile înalte „au venit pe mare în plute din stuf [în] maniera unor bărci mari” și că „unii dintre bărbați erau atât de înalți încât de la genunchi în jos erau la fel de mari ca lungimea unui om obișnuit de talie medie”.

Scepticism și explicații științifice

Mai mult, în Anzi, între Peru și Bolivia, au fost găsite schelete cu cranii alungite. Rămășițele sunt considerate a fi de aproximativ 3.000 de ani vechime și mult mai mari decât cele ale oamenilor normali. În mod intrigant, unele dintre ele aveau, de asemenea, păr roșu. Conform Archaeology World, unii oameni de știință atribuie această culoare roșcată mediului în care corpurile au fost îngropate. Cu toate acestea, alții o văd ca pe o dovadă a existenței Si-Te-Cah și a rudelor lor.

Războiul cu giganții

Dacă vă întrebați cum a dispărut o astfel de rasă puternică și monstruoasă, dacă a existat vreodată, Paiute au răspunsul. Conform mitologiei lor, Si-Te-Cah au purtat război împotriva lor și a altor triburi vecine, răspândind teroare și distrugere. După ani de lupte, triburile s-au unit împotriva acestui dușman formidabil. În cele din urmă, ultimii giganți rămași au fost alungați și s-au adăpostit în peștera Lovelock. Triburile și-au văzut șansa și au început un foc la intrarea în peșteră, sufocând și arzând de vii pe puținii Si-Te-Cah rămași.

Realitate sau fantezie?

Interesant este că, atunci când au fost făcute descoperirile inițiale în peșteră în 1911, a fost găsită o dovadă a unei arderi extreme aproape de intrarea acesteia, potrivit History Channel. Și chiar dacă acești giganți de 3 metri sunt doar un rod al folclorului și al imaginațiilor fertile, este totuși fascinant când toate firele poveștii se reunesc.

Astfel, misterul giganților din Nevada rămâne o enigmă captivantă, împletind mituri antice cu descoperiri arheologice care continuă să provoace atât imaginația, cât și scepticismul comunității științifice.