Descoperirea momentului: bateriile se pot încărca în doar o clipă

Publicat: 22 mai 2024, 17:34, de Corina Oprea, în LIFESTYLE , ? cititori
Descoperirea momentului: bateriile se pot încărca în doar o clipă
Sursa: Freepik

Cercetătorii au făcut o descoperire care ar putea revoluționa lumea tehnologiei. Este vorba despre bateriile cu unde de particule, care pot încărca o mașină sau alt vehicul în doar o secundă. Totul este la nivel de studii în acest moment, dar specialiștii speră că vor da lovitura cu noua invenție.

Bateria care încarcă orice într-o secundă

O echipă de fizicieni de la Universitatea Națională Cheng Kung din Taiwan a făcut o descoperire revoluționară: are în plan să schimbe complet percepția asupra a tot ce înseamnă bateria cuantică cu încărcare rapidă. Vor să scoată pe piață dispozitivul care va încărca orice într-un timp record, cu care omenirea nu s-a mai confruntat până acum.

Mai exact, vor să demonstreze cum poate fi utilizată suprapunerea unei baterii pentru a stoca energie rapid și eficient. Este o descoperire care va putea scoate la iveală noi modalități de a transfera și de a păstra energia.

Fundamental pentru fizica cuantică este principiul conform căruia toate bucățile de materie au o identitate asemănătoare unui val care se răspândește în spațiu și timp. Este o idee bună, în care specialiștii au încredere, dar transformarea teoriei din spatele motoarelor termice cuantice într-un dispozitiv funcțional necesită identificarea proceselor adecvate care să nu irosească energia.

În locul unei baterii reale, a fost folosit un ion prins într-o stare de suprapunere cunoscută sub numele de qubit. Pe măsură ce trece printr-un spațiu reflectorizant, acesta câștigă, mai exact, energie.

Echipa a comparat puterea unei baterii de a stoca energie, pe măsură ce undele separate trec de la mai multe puncte de intrare într-o singură cavitate și apoi în mai multe cavități. Astfel, studiul s-a bazat pe trimiterea de ioni printr-un dispozitiv care împarte valul în două fascicule.

Echipa de oameni de știință a ajuns la o concluzie: experimentul arată că nu există nimic în legile fizicii care să spună că nu putem exploata peisajul cuantic pentru stocarea energiei de lungă durată și cu încărcare rapidă. Aceștia spun, însă, că procesul este unul dificil, de durată, pentru care nu există informații clare până acum.