DEZASTRU. Delta Dunării moare lent, dar sigur, în tăcere, din cauza Ucrainei care a adâncit Canalul Bâstroe

Publicat: 16 iul. 2025, 12:44, de Ion Teleanu, în Dezvăluiri , ? cititori
DEZASTRU. Delta Dunării moare lent, dar sigur, în tăcere, din cauza Ucrainei care a adâncit Canalul Bâstroe

Scandalul adâncirii canalului Bâstroe de către autoritățile ucrainiene s-a stins, dar efectele dezastrului ecologic se văd astăzi în Delta Dunării, când apele Dunării au ajuns, la Tulcea, la nivelul record de 18 centimetri.

 Dunărea a atins nivelul record de 18 cm la Tulcea

 Nivelul apelor Dunării au atins ieri un nivel record: 18 centimetri. Ce înseamnă asta: Potrivit specialiștilor de la Apele Române consultați de PUTEREA, un asemenea nivel de 18 cm înseamnă că apa abia mai acoperă albia minimă a fluviului Dunărea iar navigația este imposibilă pentru majoritatea ambarcațiunilor. De asemenea, în această perioadă a anului, cotele Dunării ar trebui să fie de cel puțin 200–250 cm pentru a permite o circulație sigură., iar sub 50 cm, deja intrăm în zona de risc major pentru navigație, ecosistem și infrastructură locală. Așadar, 18 cm nu înseamnă doar „apă puțină” pe Dunăre, ci „apă insuficientă pentru viață”- atât pentru oameni din Delta Dunării, cât și pentru natura și habitatul acestui ecosistem unic în lume. Mai trebuie precizat că la începutul lunii iunie, fluviul Dunărea măsura 174 cm la Tulcea, iar ieri, după 40 de zile, adâncimea era doar de 18 cm. Incredibil, dar adevărat!

Mirifica Delta Dunării a ajuns… dezolanta Delta Dunării

La ora actuală, Delta Dunării arată dezolant. Șase lacuri din mijlocul Deltei- Telincea, Purcelu, Morunu, Babinți, Toplolca, Trofilca- sunt complet secate, iar alte zeci de lacuri au devenit niște mlaștini cu nămol cald a căror adâncime este sub 10 centimetri. Multe din canalele secundare au devenit impracticabile din cauza adâncimii foarte mici a apei, fapt pentru care mersul cu barca a devenit o „rara avis”. Mai mulți operatori de turism și-a închis temporar activitatea iar alții au restrâns până la limita de avarie. Astăzi, peisajul mirific al Deltei Dunării s-a transformat într-unul dezolant și lăsat de izbeliște.

Virgil Munteanu: „Scăderea debitului de apă și a cotei Dunării de la Tulcea este legată direct de lucrările de dragare ale așa-zisului canal Bâstroe”

De ce s-a ajuns ca Dunărea să aibă un nivel de 18 cm la Tulcea și Delta Dunării să arate dezolant? A explicat, pe scurt, pentru PUTEREA, fostul guvernator al Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării, Virgil Munteanu.

„Eu cred că scăderea debitului de apă și a cotei de la Tulcea este legată direct de lucrările de dragare ale așa-zisului canal Bâstroe. De fapt a fost dragat și brațul Chilia până la Reni (Ucraina). În consecință cantitatea de apă preluată de brațul Chilia (60% din ce aduce Dunărea) a generat scăderea cantității de apă pe brațul Tulcea și, ulterior, pentru delta românească. În aceste condiții hidrologice de minime istorice, se realizează un studiu științific privind impactul asupra tuturor componentelor biologice și asupra comunităților umane din Deltă? Nu mai vorbesc despre inexistența mult discutatului model hidrologic al Deltei Dunării…”, a precizat Virgil Munteanu.

Totodată, el a subliniat și faptul că „un alt minim istoric al Dunării a fost în 2003, când nu existau săpăturile la Bâstroe, care, au demarat în 2004”.

„Însă, atunci impactul nu a fost atât de grav ca în acest an… și suntem doar în luna iulie dar și fără prognoze de ploi în bazinul hidrografic al Dunării. Este destul de grav ceea ce se întâmplă astăzi în Delta Dunării și aproape incredibil de imaginat!”, a avertizat Virgil Munteanu.

 Ucraina a adâncit Canalul Bâstroe de la 3,9 la 6,5 m, iar  România a asistat pasiv cum moare Delta Dunării

După scandalul uriaș declanșat de PUTEREA privind adâncirea Canalului Bâstroe de către Ucraina fără acordul autorităților române și al Uniunii Europene (Scandal uriaș: Ucraina sfidează UE și adâncește canalul Bâstroe fără acordul României) s-au făcut ceva declarații și… tăcere, tăcere și iar tăcere.

După câteva zile de scandal, Ucraina a recunoscut printr-o postare pe Twitter că „Pentru prima dată în timpul independenței Ucrainei, pescajul care trece prin Canalul Bâstroe a crescut de la 3,9 la 6,5 m. Este o mare oportunitate pentru capacitatea fluviului Dunărea și pentru cifra de afaceri a porturilor de export. Continuăm să dezvoltăm clusterul portuar dunărean împreună cu partenerii noștri europeni”.

Acest mesaj a fost publicat cu o zi înainte ca ambasada ucraineană la București să precizeze că toate lucrările „sunt executate exclusiv în cadrul frontierei de stat a Ucrainei” și „vizează exclusiv întreținerea căii navigabile”. Ulterior, un comunicat cu același mesaj a fost publicat și pe site-ul ministerului infrastructurii ucrainean.

„Conform ordinului din 16 februarie, emis de portul Izmail, pescajul de trecere al navelor în tronsonul de la kilometrul zero al gurii Bâstroe a Dunării, până la kilometrul 77 al gurii Chilia este de 6,5 metri, iar din kilometrul 77 până la kilometrul 116 al estuarului – 7 metri. La începutul invaziei rusești, pescajul maxim era de numai 3,9 metri”.

După, aproape doi ani și jumătate, efectele adâncirii Canalului Bâstroe de către Ucraina se văd astăzi în Delta Dunării, care moare, încet dar sigur, și în tăcere, iar autoritățile române tac ca mortul în păpușoi când vine vorba de acest subiect, având grijă să anunțe sprijin necondiționat pentru…Ucraina! Tristă realitate!