Dezastru într-o fermă din județul Giurgiu: 33.000 de găini au fost gazate, după depistarea unui focar de gripă aviară

La o săptămână după depistarea focarului de gripă aviară, angajații DSV Giurgiu au finalizat ancheta epidemiologică şi eutanasierea prin gazare a aproape 33 de mii de păsări dintr-o fermă din localitatea Braniştea, în comuna Oinacu.

Potrivit reprezentanților DSV Giurgiu, la nivelul exploatației infectate au fost impuse restricţii de mişcare a păsărilor, persoanelor, mijloacelor de transport şi furajelor, iar joi au fost încheiate ancheta epidemiologică şi procesul de eutanasiere prin gazare a întregului efectiv de păsări, fiind, de asemenea, distruse și toate ouăle reţinute oficial la depistarea focarului de gripă aviară.

„Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti a confirmat prezența virusului gripei aviare la păsările dintr-o exploataţie comercială din localitatea Braniştea, comuna Oinacu din judeţul Giurgiu, cu un efectiv de aproximativ 33 de mii de găini ouătoare, motiv pentru care la nivel local a fost convocat Centrul Local de Combatere a Bolilor (CLCB) Giurgiu, care a adoptat Programul de Măsuri pentru combaterea focarului de gripă aviară”, anunța vineri, 18 martie, într-un comunicat de presă, Autoritatea Naţională Sanitar -Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

Resturile de furaje, cu aşternutul şi cu tot ce poate constitui o sursă de infecţie vor fi, de asemenea, distruse prin neutralizare, conform prevederilor legale, astfel încât să se evite orice risc de răspândire a virusului.

Ulterior, întreaga suprafaţă a exploataţiei va fi dezinfectată. În jurul focarului au fost delimitate o zonă de protecţie pe o rază de trei kilometri şi o zonă de supraveghere pe o rază de zece kilometri.

În aceste zone restricţiile vor fi menţinute minimum 30 de zile. Toate aceste măsuri sunt monitorizate de inspectori ai ANSVSA, alături de reprezentanţi ai serviciilor veterinare teritoriale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole