Dezastru la păstrăvăria Laiţa din Sibiu: 180.000 de păstrăvi vor fi uciși

Un focar de septicemie hemoragică virală (SHV) a fost confirmat la păstrăvii din păstrăvăria Laiţa din localitatea Cârţişoara, care aparține Romsilva, și unde urmează să fie uciși aproape 180.000 de păstrăvi, după cum a anunțat Prefectura Județului Sibiu.

Acesta este primul caz de acest fel din 2023, însă în trecut au mai fost semnalete focare în zonă. Cu mai puțin de un an, erau sacrificați 700 de mii de păstrăvi la păstrăvăriile Albota din localităţile Cârţa şi Arpaşu de Sus tot din judeţul Sibiu din cauza aceleiași boli.

Centrul Local de Combatere a Bolilor Sibiu (CLCB) – Unitatea Locală de Decizie (ULB) a aprobat, vineri, Decizia privind aprobarea Planului de măsuri pentru controlul bolii septicemie hemoragică virală (SHV) la păstrăvi, ca urmare a confirmării acesteia la nivelul exploataţiei de producţie în domeniul acvaculturii, păstrăvăria Laiţa, din localitatea Cârţişoara, FN, aparţinând de Regia Naţională a Pădurilor Romsilva – Direcţia Silvică Sibiu, se precizează în comunicatul Prefecturii Sibiu.

Măsuri luate de autorități

Planul aprobat de autorități vineri prevede uciderea tuturor salmonidelor din păstrăvărie, curăţarea şi dezinfecţia tuturor bazinelor, materialelor, ustensilelor, echipamente de hrănire, îmbrăcăminte de protecţie, ambarcaţiuni plutitoare, existente la nivelul păstrăvăriilor afectate, precum şi tuturor persoanelor şi mijloacelor de transport, inclusiv a rezervoarelor şi altor echipamente utilizate de operatorul economic şi vizitatori.

„Se instituie vidul sanitar de minim 6 săptămâni de la finalizarea operaţiunilor de dezinfecţie, perioadă în care bazinele vor fi golite şi lăsate pe uscat. Se instituie în jurul focarului o zonă de protecţie de 5 km, pe raza localităţii Cârţişoara. De asemenea, pe o raza de 10 km in jurul focarului, se instituie o zonă de supraveghere, care include şi zona de protecţie, pe raza localităţilor: Scoreiu, Arpaşu de Sus, Sărata, Porumbacu de Sus”, după cum au anunțat autoritățile.

 În acest context, toate exploataţiile piscicole, aparţinând persoanelor fizice sau juridice, aflate în interiorul zonelor de restricție şi/sau cu legături epidemiologice cu focarul de boală, vor fi supuse catagrafierii şi  testelor de laborator, în direcţia depistării SHV (cu predilecţie la păstrăvăriile amplasate în amontele şi avalul bazinelor afectate de boala).

„Repopularea bazinelor cu salmonide se va efectua după închiderea focarului de boală cu păstrăv provenit din zone libere de SHV, iar înainte de introducerea acestora în bazine se vor recolta în cadrul programului propriu de autocontrol o probă (30 păstrăvi), care va fi expediată la IDSA-LNR, pentru testări  în direcţia SHV. Exploataţia va fi semnalizată şi izolată conform normelor sanitar veterinare în vigoare. Toate măsurile dispuse prin Planul de măsuri aprobat azi, precum şi măsurile dispuse la suspiciune se menţin până la închiderea focarului de boală, conform legislaţiei sanitare veterinare in vigoare”, se mai arată în comunicatul Prefecturii Sibiu.

Citeste si Focar de septicemie hemoragică la Păstrăvăria Albota, locul preferat al lui Nicu Ceaușescu

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

O polițistă de la Rutieră înjură ca la ușa cortului. Conducerea...

O polițistă din București s-a filmat cu cameră body cam din dotare în timp ce înjura ca la ușa cortului un șofer tras pe...

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...