Focar de septicemie hemoragică la Păstrăvăria Albota, locul preferat al lui Nicu Ceaușescu

Publicat: 23 mart. 2022, 13:25, de Viorela Pitulice, în ESENȚIAL , ? cititori
Focar de septicemie hemoragică la Păstrăvăria Albota, locul preferat al lui Nicu Ceaușescu
Sursa: Ora de Sibiu

Focar de septicemie hemoragică virală la păstrăvii de la Albota, cel mai apreciat  complex de acest fel din România deținut de un om de afaceri sibian de etnie germană, și locul preferat al lui Nicu Ceaușescu pe vremea când era prim-secretar la Sibiu.

Reprezentanții Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Sibiu au anunțat că pentru a fi stins focarul urmează să fie uciși peste 700.000 de păstrăvi, repopularea urmând să aibă loc după eliminarea virusului.

Șerban Țichindelean, directorul DSVSA Sibiu, susține că locuitorii din Sibiu, unde este vândut în mod normal peștele de la Albota, dar și turiștii nu au niciun motiv de îngrijorare, pentru că ”boala nu se transmite la om”. El a mai precizat că doar o parte dintre păstrăvi au prezentat simptome, însă pentru a fi eliminat orice risc s-a oprit tot efectivul de la vânzare, arată Turnul Sfatului.

”În cursul zilei de astăzi vom avea primele evaluări oficiale. Din primele estimări ale proprietarului se pare că 700.000 de păstrăvi vor fi uciși. Aceasta este doar o primă estimare, nu reprezintă cifrele finale”, a afirmat Șerban Țichindelean.

Reprezentanții complexului turistic Albota, deținur de firma Sobis Solutions controlată de Martin Mueller, un sibian de etnie germană, afirmă că după ce va trece termenul impus de autorități pentru eliminarea tuturor riscurilor, va avea loc repopularea bazinelor și monitorizarea peștilor pentru ca astfel de situații să nu mai apară.

Luni, Centrul Local de Combatere a Bolilor Sibiu (C.L.C.B.) – Unitatea Locală de Decizie (U.L.B.) a aprobat Decizia privind aprobarea Planului de măsuri pentru controlul bolii septicemie hemoragică virală (S.H.V.) la păstrăvi, ca urmare a confirmării acesteia la nivelul păstrăvăriei cu puncte de lucru în localitățile Cârța și Arpașu de Sus. Analizele au fost efectuate de către Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală – Laborator Național de Referință (IDSA-LNR).

„Planul de măsuri aprobat prevede uciderea tuturor salmonidelor existente la nivelul păstrăvăriei în cauză, curățarea și dezinfecția tuturor bazinelor, materialelor, ustensilelor, echipamente de hrănire, îmbrăcăminte de protecție, ambarcațiuni plutitoare, existente la nivelul păstrăvăriilor afectate, dar și tuturor persoanelor și mijloacelor de transport, inclusiv a rezervoarelor și altor echipamente utilizate de operatorul economic și vizitatori”, a transmis prefectura.

De asemenea, se instituie vidul sanitar de minim 6 săptămâni de la finalizarea operațiunilor de dezinfecție, perioadă în care bazinele vor fi golite de apă fiind lăsate pe uscat.

Zonă de protecție în jurul focarului este stabilită pe o raza de 5 km, cuprinzând localitățile Cârța, Nou Român, Arpașu de Jos, Scoreiu și o zonă de supraveghere, cu o raza de 10 km, care include localitățile Colun, Glâmboaca, Fofeldea, Ilimbav, Săsăuș, Arpașu de Sus, Cârțișoara, Sărata, Porumbacu de Jos din județul Sibiu precum și localitățile Ucea și Victoria, din județul Brașov.

Cea mai apreciată păstrăvărie românească

Complexul Turistic Albota este situat la poalele munţilor Făgăraş, după satul Arpaşu de Sus, la 55 km de aeroportul Sibiu, în drumul DN1 Sibiu-Braşov. Aici se află și lacurile păstrăvăriei, refăcute în urma unor investiții importante.

Patronul complexului este Martin Mueller și are afaceri în industria IT, turism, dar și în agricultură, deținând circa 2.000 hectare de teren agricol și efective importante de animale.

Înainte de 1989, în locul Complexului Turistic de astăzi de la Albota se afla un fost IAS (Întreprindere Agricolă de Stat – n.r.), apreciat de Nicu Ceauşescu, care venea la vânătoare de urşi şi să mănânce păstrăvi în inima munţilor Făgăraş.