Dezastrul economic produs în prima noapte de război: burse prăbușite, gaze și petrol la prețuri record. Și este doar începutul

Publicat: 24 feb. 2022, 13:45, de Puterea.ro, în ECONOMIE , ? cititori
Dezastrul economic produs în prima noapte de război: burse prăbușite, gaze și petrol la prețuri record. Și este doar începutul

Bursele din toată Europa au deschis azi în scădere, cele din Rusia s-au închis, gazele și petrolul au crescut halucinant de mult, monedele se prăbușesc în fața dolarului. Asta s-a întâmplat în prima zi de când Rusia a tacat Ucraina. Dezastrul economic este deabia la început.

La scurt timp de la debutul tranzacţiilor, Bursa de la Paris înregistra o scădere de 4,19%, Bursa de la Frankfurt era în scădere cu 4,39%, iar cea de la Londra afişa o scădere de 2,55%. Indicele european de referinţă Eurostoxx 50 înregistra şi el o scădere de 3,52%.

Scăderea mai modestă a indicelui Bursei de la Londra, comparativ cu alte burse europene, se datorează creşterii explozive a preţului petrolului, care a dus la aprecierea titlurilor companiilor producătoare de materii prime.

Barilul de țiței a trecut de 100 de dolari

Cotaţia pentru ţiţeiul Brent a depăşit joi dimineaţa pragul de 100 de dolari pe baril, pentru prima dată după 2014, ceea ce a agravat îngrijorările că un război în Europa ar putea perturba aprovizionarea globală cu energie.

Acțiunile băncilor comerciale au scăzut semnificativ

În paralel, acţiunile băncilor europene cele mai expuse pe Rusia, precum Raiffeisen Bank, UniCredit şi Societe Generale, au înregistrat scăderi cuprinse între 5% şi 6,6%, iar indicele bancar pan-european a scăzut cu 4,2%.

Prețurile de referință ale gazelor naturale au crescut peste 41%

Pe fondul invaziei declanșate de Putin în Ucraina, preţurile europene de referinţă la gaze naturale au crescut joi cu 41%. Nu în ultimul rând, la această majorare a contribuit și anunțul Occidentului cu privire la adoptarea unor noi sancţiuni împotriva Rusiei, transmite Bloomberg.

Cotaţiile futures la gaze naturale la Bursa de la Amsterdam au crescut joi cu 41%, până la 125 de euro pentru un Megawat-oră. Ulterior, în jurul orei locale 8:02 a.m., cotaţiile futures erau cu 30% mai mari, până la 116 de euro pentru un Megawat-oră.

Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat joi, într-o alocuţiune televizată surpriză, o operaţiune militară în Ucraina pentru a-i apăra pe separatiştii din estul ţării, în contextul în care există zeci de mii de militari ruşi desfăşuraţi de mai multe săptămâni la frontierele Ucrainei.

Bursele din Rusia s-au închis

Bursele de la Moscova şi Sankt Petersburg au anunţat joi suspendarea tranzacţiilor pe platformele lor, iar rubla rusească s-a prăbuşit, pe fondul operaţiuni militare lansare de Rusia în Ucraina, informează AFP.

„Tranzacţiile pe toate pieţele au fost suspendate. Reluarea va fi anunţată la o dată ulterioară”, a anunţat Bursa de la Moscova (MOEX) într-un comunicat publicat la ora 4:52 GMT.

La rândul său, Bursa de la Sankt Petersburg, a doua din Rusia, a anunţat şi ea o „interzicere a ofertelor şi contractelor pentru toate tipurile de negocieri şi pentru toate tipurile de titluri”, începând de joi dimineaţa.

Rubla rusească resimte cea mai mare depreciere din istorie față de dolar

Separat, rubla rusească s-a prăbuşit până la cel mai redus nivel de după 2016, după ce Vladimir Putin a anunţat joi într-o alocuţiune televizată surpriză o operaţiune militară în Ucraina pentru a-i apăra pe separatiştii din estul ţării.

Potrivit Reuters, rubla s-a depreciat cu 3,6% în raport cu dolarul, până la 84,0750 ruble, la câteva minute după debutul tranzacţiilor la ora 4:00 GMT, şi a scăzut cu 3,9% până la un minim istoric de 95,2425 ruble pentru un euro, după care tranzacţiile au fost rapid oprite.

Chiar dacă tranzacţiile la Bursa de la Moscova au fost oprite, băncile ruseşti au crescut semnificativ cursul de schimb. Alfa Bank oferea un curs de schimb la cumpărare de 91,44 ruble pentru un dolar şi 101,11 dolari pentru un euro. La rândul său, Sberbank, cea mai mare bancă din Rusia, oferea un curs la cumpărare de 116 ruble pentru un euro.

În jurul orei 5:42 GMT, pe piaţa interbancară rubla era în scădere cu 10,5% până la 89,71 ruble pentru un dolar, cel mai scăzut curs din istorie.