Dezvăluiri din țara luxului: Paradisul mafioților și al societăților fantomă

A fost publicată prima parte a unei anchete inițiată de un grup de publicaţii internaţionale, printre care şi cotidianul Le Monde. Ancheta privește mica ţară stăpână a luxului, Luxemburg.

Cunoscut drept Marele Ducat, Luxemburg a apărut de multe ori, în diverse topuri, drept un loc care oferă cele mai bune condiții de trai. Dar, în același timp este recunoscut drept un “paradis fiscal” pentru marile companii.

Tocmai pe rolul de paradis fiscal pentru aproape 55.000 de societăţi fantomă create de multinaţionale şi de milionari, dar şi de grupări mafiote, se axează prima parte a anchetei numită „Open Lux” și publicată de un grup de publicaţii internaţionale. Nu mai puţin de 157 de naţionalităţi sunt reprezentate în milioanele de documente analizate de Le Monde şi de alte 16 mas-media internaţionale, printre care La Nacion, Le Soir, Tempo şi Suddeutsche Zeitung.

În Marele Ducat sunt înregistrate de la proprietăţi luxoase şi până la iahturi, elicoptere, avioane private de mici dimensiuni, aeronave comerciale, cataloage muzicale, drepturi de imagine şi opere de artă. În total, au fost identificaţi până la 65.000 de beneficiari, între aceştia, 279 de milionari incluşi în clasamentul revistei Forbes.

Nume de anvergură menționate în cadrul anchetei

Printre numele menţionate de Le Monde, care va publica ancheta numită „OpenLux: Luxembourg, radiographie d’un paradis fiscal” sub forma unui serial ce se va întinde pe întreaga săptămână, apar sportivi ca Tiger Woods, artişti precum Shakira, actorii americani Angelina Jolie şi Brad Pitt, familia Hermes, prinţul moştenitor al Arabiei Saudite şi trei sferturi din companiile listate la CAC-40 – principalul indice al Bursei din Paris.

Sute de multinaţionale (LVMH, Kering, KFC, Amazon) au deschis filiale financiare. Familii bogate îşi fructifică aici patrimoniul imobiliar”, scrie Le Monde în ediţia sa digitală.

„OpenLux” dezvăluie existenţa unor fonduri de provenienţă dubioasă, care ar putea avea legătură cu activităţi infracţionale în care ar fi implicate mafiile rusă şi calabreză.

Inclusiv partidul italian de extremă dreapta Liga ar avea în Luxemburg un cont vizat de autorităţile de la Roma, la fel şi persoane apropiate regimului venezuelean, care ar fi ascuns aici fonduri provenite din contracte publice afectate de corupţie, potrivit sursei citate.

În plus, fonduri de investiţii anonime cumpără bucăţi întregi de oraşe precum Berlin şi Londra, făcând să crească semnificativ preţurile imobiliare, fără a fi indentificabile şi fără a plăti impozite”, scrie Le Monde, citat de EFE.

Investigaţia a fost posibilă graţie directivei Uniunii Europene din 2018

Publicaţiile care au luat parte la această anchetă au transmis că investigaţia a fost posibilă graţie directivei Uniunii Europene din 2018 care a cerut crearea de registre publice ale proprietăţilor reale şi ale societăţilor în toate statele membre. Măsura a fost adoptată după dezvăluirea unor scandaluri precum ”Panama Papers”, o anchetă care dezvăluia cum unii dintre cei mai bogaţi oameni ai planetei se foloseau de diverse scheme pentru a-şi ascunde averile.

Luxemburgul a aplicat directiva în toamna lui 2019, o modalitate de a-şi demonstra transparenţa, cu toate că ancheta scoate la iveală numeroase puncte nevralgice care pun sub semnul întrebării capacitatea statelor de ”a supraveghea într-un mod eficient ecosistemele lor financiare şi de a garanta fiabilitatea acestor registre”.

”Luxemburg respinge afirmaţiile făcute în aceste articole, precum şi descrierea total nejustificată a ţării şi a economiei sale”, se menţionează într-un comunicat al guvernului luxemburghez, citat de EFE.

Executivul luxemburghez a transmis că ”a luat notă” de articolele apărute luni în care ”autorii fac şi mai multe afirmaţii fără fundament cu privire la economia şi centrul financiar al Luxemburgului”.

„Luxemburg este complet în linie cu şi îndeplineşte toate reglementările şi standardele de transparenţă ale UE şi internaţionale şi aplică, fără excepţie, arsenalul complet al măsurilor UE şi internaţionale pentru schimbul de informaţii în chestiuni fiscale şi pentru combaterea abuzului fiscal şi a eludării fiscului”, se menţionează în comunicatul citat. Documentul adaugă totodată că nici Uniunea Europeană, nici Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) ”nu au identificat niciun regim sau practică fiscală în Luxemburg care aduce prejudicii”…

Mai multe articole...

Cele mai citite articole