Dezvăluiri: Picasso, suspect „de serviciu”?

Evenimente desfășurate recent, cum ar fi lansarea unei cărți și o expoziție de la Paris, explică modul în care celebrul artist Picasso a fost considerat, decenii întregi, un străin suspect în țara care avea să îl adopte în cele din urmă.

Potrivit El Pais, timp de zeci de ani, de când geniul născut în Malaga a ajuns la Paris la începutul secolului XX, autoritățile l-au tratat ca pe un imigrant periculos, a fost pus sub supraveghere polițienească, i s-a deschis un dosar de suspecți și, până la moartea sa, nu a încetat niciodată să fie spaniol. Singura dată când a solicitat cetățenia franceză a fost în 1940, în ajunul ocupației naziste a Franței. A fost refuzat. După cel de-al Doilea Război Mondial, Franța și-a înmulțit eforturile pentru a se împăca cu creatorul lui „Les Demoiselles d’Avignon” și „Guernica”, dar bătrânul pictor nu mai era interesat să fie francez.

Acest raport îl va bântui toată viața

Franța l-a luat înapoi pe Picasso în ultimul moment”, rezumă istoricul Annie Cohen-Solal, autorul monumentalei cărți „Un étranger nommé Picasso” („Un străin numit Picasso”, publicată în franceză la Fayard) și curatorul expoziției „Picasso, étranger” (”Picasso, străin”), care s-a deschis zilele trecute la Muzeul de Istorie a Imigrației. Cohen-Solal comentează: „Anarhiștii și catalanii i-au dat lui Picasso cheile Parisului, dar i-au întins o capcană: acest raport îl va bântui toată viața și va fi alimentat de noi rapoarte de fiecare dată când numele său va apărea în presă. Istoricul adaugă: „Există trei motive pentru care a fost suspectat: unu, este străin; doi, este considerat anarhist; trei, este un avangardist într-o Franță care are oroare de avangardă, deoarece în Franța domina Academia de Arte Frumoase, cea mai tradițională din Europa”.

La câteva săptămâni după ce i s-a refuzat cetățenia franceză, Germania nazistă a cucerit Parisul. Timp de patru ani, Franța a fost ocupată, inspectorul Chevalier, cel care l-a acuzat de anarhism pe Picasso, a deținut funcții de răspundere în administrația colaboraționistă de la Vichy, iar Picasso a continuat să picteze. În octombrie 1944, după eliberare, și-a găsit o patrie: Partidul Comunist…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Cine este șeful de serviciu secret care s-a înrolat la AUR

Partidul lui George Simion a început să atragă ca un magnet o serie de rezerviști militari, iar de curând a făcut o achiziție de...

Cine este diva care-l strunește pe Sebastian Burduja la Ministerul Energiei

De când a ajuns ministru al Digitalizării și acum al Energiei, deputatul PNL Sebastian Burduja este nedespărțit, atât în țară, cât și în străinătate,...