Dezvoltat de laboratorul cu cercetări secrete: Rusia lansează cel de-al doilea vaccin

Rusia va lansa în februarie producţia în masă a celui de-al doilea vaccin al său împotriva COVID-19, a anunţat marţi premierul Mihail Mişustin, în contextul în care ţara a început săptămâna trecută o campanie de vaccinare în masă.

„Luna viitoare lansăm producţia în masă a vaccinului EpiVacCorona”, a declarat Mişustin în cadrul unei reuniuni televizate, precizând că guvernul rus a alocat 2 miliarde de ruble (circa 21,8 milioane de euro) în acest scop, potrivit AFP. Acesta este al doilea vaccin dezvoltat de Rusia împotriva noului coronavirus, care a ucis până acum peste 2 milioane de persoane la nivel mondial.

Înregistrat în Rusia în octombrie, acest vaccin a fost dezvoltat de laboratorul Vektor din regiunea Novosibirsk (Siberia occidentală). Acest centru a efectuat cercetări secrete privind armele biologice în perioada sovietică şi deţine mostre ale unor virusuri diverse, variind de la variolă la Ebola.

Sputnik V a fost dezvoltat de Gamaleya

Rusia a înregistrat în august primul său vaccin împotriva noului coronavirus, dezvoltat de centrul de cercetare moscovit Gamaleya în colaborare cu Ministerul rus al Apărării, conform Agerpres.

Numit Sputnik V, cu referire la primul satelit sovietic, vaccinul a fost întâmpinat cu scepticism, în special deoarece nu ajunsese în faza finală a testelor în momentul anunţării sale cu mare pompă de către autorităţi. O parte semnificativă a elitei politice ruse a declarat totuşi că s-a vaccinat, preşedintele Vladimir Putin citând exemplul uneia dintre fiicele sale.

Vladimir Putin a declarat luni că situaţia epidemiologică din ţară „se stabilizează”, Rusia înregistrând zilnic mai puţin de 20.000 de cazuri noi pentru prima dată de la începutul lunii noiembrie.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole