Tot mai mulți consumatori din întreaga lume abandonează diamantele naturale în favoarea celor sintetice, care, datorită unei descoperiri tehnologice realizate de companiile chineze, au devenit mai ieftine decât variantele lor naturale și au făcut din China principalul producător de diamante sintetice, relatează Financial Times.

Potrivit analistului Pavel Zimnytsky, astăzi o piatră de trei carate obținută în laborator se vinde cu doar 7% din prețul echivalentului extras prin minerit. În același timp, costul diamantelor sintetice a fost redus în doar câțiva ani.

„În 2020, prețul de vânzare cu amănuntul al unui diamant impecabil de trei carate, obținut în laborator, era de aproximativ 28.900 de dolari, aproximativ jumătate din prețul echivalentului natural. Până în al doilea trimestru al acestui an, potrivit lui Zimnisky, prețul scăzuse la 3.900 de dolari”, se arată în publicație.

Diamantele sintetice au inundat piața americană

Mai exact, peste jumătate dintre respondenți, conform unui sondaj realizat de platforma online de planificare a nunților The Knot, din SUA, au achiziționat un inel cu diamant sintetic. Experții cred că popularitatea lor va crește.

„Pentru piața tradițională a diamantelor naturale, acesta este un dezastru”, spune Fei Liu, un bijutier britanic care folosește atât pietre naturale, cât și pietre obținute în laborator.

Publicația afirmă că China a devenit principalul producător de diamante sintetice.

„Peste 70% din diamantele obținute în laborator la nivel mondial, pentru bijuterii, provin dintr-o fabrică chineză, iar centrul comerțului cu diamante sintetice este provincia Henan”, notează publicația.

În același timp, țara de origine este considerată oficial statul în care piatra a fost șlefuită, nu produsă, ceea ce maschează dominația Chinei în această industrie. Jurnaliștii cred că industria bijuteriilor din Imperiul Celest este inaccesibilă concurenților, deoarece fabricile în care se cultivă diamante sintetice primesc energie electrică ieftină. În plus, exportul de utilaje utilizate în producție este interzis. O încercare a gigantului diamantelor De Beers de a lansa propria linie de pietre artificiale sub marca Lightbox nu a făcut decât să provoace un război al prețurilor.

Portretul cumpărătorului de diamante din China se schimbă și el. Dacă anterior acestea erau asociate cu luxul și nunțile, acum chiar și pensionarii le cumpără.