DiCaprio nu a donat 10 milioane de dolari Ucrainei. Povestea propagării fantastice a unui fake news

Publicat: 14 mart. 2022, 00:03, de Puterea.ro, în LIFESTYLE , ? cititori
DiCaprio nu a donat 10 milioane de dolari Ucrainei. Povestea propagării fantastice a unui fake news

O știre falsă, potrivit căreia actorul Leonardo DiCaprio ar fi făcut o donație de 10 milioane de dolari Ucrainei a fost repetată săptămâna aceasta de mass-media din întreaga lume și preluată de zeci de mii de persoane pe rețelele de socializare, potrivit CNN.

Articolele și postările de pe rețelele de socializare susțineau că DiCaprio are legături cu Ucraina deoarece răposata sa bunică din partea mamei s-a născut în Odessa. Unele dintre articole susțineau că donația de 10 milioane de dolari a lui DiCaprio a fost anunțată de o organizație numită Fondul Internațional Vișegrad.

DiCaprio nu a făcut o donație de 10 milioane de dolari Ucrainei și nu are niciun membru de familie din Odessa sau din orice alt loc din Ucraina, a declarat miercuri o sursă apropiată actorului pentru CNN. Sursa a declarat că DiCaprio „este alături de Ucraina” și a făcut donații umanitare către CARE, Comitetul Internațional de Salvare, Salvați Copiii și Agenția ONU pentru refugiați – dar că suma de 10 milioane de dolari despre care se vorbește este falsă, că afirmațiile potrivit cărora DiCaprio ar fi dat bani guvernului ucrainean sau armatei ucrainene sunt, de asemenea, false și că afirmațiile potrivit cărora DiCaprio ar avea „legături de familie” cu Ucraina sunt, de asemenea, false.

Cine a publicat fake-ul și l-a retras

Știri despre donația de 10 milioane de dolari au fost publicate, printre altele, de The Independent din Anglia – care și-a modificat povestea), de Daily Mail – care a șters informația), de către Hindustan Times din India – a cărui relatare a rămas online o vreme, de Novinky din Republica Cehă – care în cele din urmă a publicat o nouă poveste care a dezmințit-o pe cea originală, de Euronews din Franța – care și-a modificat în cele din urmă articolul), de site-ul de divertisment ET Online – care l-a șters pe DiCaprio din articolul său despre donațiile făcute de celebrități în Ucraina, de către site-urile politice conservatoare The Washington Examiner și The Daily Caller – ambele și-au modificat articolele, iar lista ar putea continua.

CNN a început să cerceteze presupusa donație de 10 milioane de dolari după ce Jane Litvinenko, cercetător senior la Shorenstein Center on Media, Politics and Public Policy de la Universitatea Harvard, a ridicat miercuri pe Twitter întrebări cu privire la acuratețea poveștii devenită virală.

Site-ul obscur GSA News, care se concentrează pe știri despre Guyana, a postat un scurt articol în care se afirma că „surse din interiorul Ucrainei” au declarat că DiCaprio „a transferat zece milioane de dolari americani către guvernul ucrainean”. Acesta a adăugat că DiCaprio „are rădăcini ucrainene prin bunica sa maternă„. Fondatorul GSA News, Patrick Carpen, a susținut articolul chiar și după ce a fost informat că o sursă apropiată de DiCaprio a declarat pentru CNN că este fals. Carpen a declarat într-un e-mail către CNN: „Am mare încredere în sursa mea din Ucraina„.

S-a rostogolit ca un bulgăre de zăpadă

Miercurea trecută, Carpen a sunat la CNN pentru a-și „cere scuze profunde” pentru povestea falsă, că „nu a avut intenții rele când a publicat acel articol” și că urma să posteze o retractare, ceea ce a și făcut ulterior. Carpen a explicat că sursa sa principală pentru presupusa donație de 10 milioane de dolari a lui DiCaprio a fost o postare pe Facebook a unei femei ucrainene ale cărei postări despre război au fost, în general, corecte. Carpen a spus că a văzut și alți ucraineni pe Facebook postând despre presupusa donație.

Deoarece site-ul său are un număr mic de cititori, Carpen a spus că s-a gândit că, dacă ar fi publicat un articol care repeta povestea lui DiCaprio și s-ar fi dovedit a fi greșit, ar fi putut șterge liniștit articolul în câteva zile. „M-am gândit că nu ar avea prea multe consecințe dacă ar fi fost fals„, a spus el. În schimb, el a spus că a privit cu surprindere și consternare cum povestea „a ajuns ca un bulgăre de zăpadă în publicațiile de știri, unele dintre ele cu milioane de urmăritori. Și acest lucru mă îngrijorează… faptul că oamenii ar lua ceva ca atare și l-ar publica pur și simplu”.

Cu toate acestea, el a recunoscut că el însuși a luat drept bună o afirmație de pe Facebook. Care s-a rostogolit pe Twitter, apoi pe un alt site obscur, apoi pe marile posturi de televiziune, apoi a devenit virală și nu a mai putut fi oprită, până la un moment dat…