Dieta Keto, asociată cu riscul de boli cardiace și accidente vasculare cerebrale

Publicat: 08 mart. 2023, 18:00, de Magda Marincovici, în SOCIAL , ? cititori
Dieta Keto, asociată cu riscul de boli cardiace și accidente vasculare cerebrale
Sursa foto: Pixabay.com

Foarte populară în ultimii ani, Dieta Keto, cu aport redus de glucide, nu estre lipsit de riscuri, dimpotrivă, poate mări riscul de boli cardiovasculare fatale.

Este concluzia unui studiu realizat de un grup de cercetători canadieni. Ei au monitorizat 1.500 de persoane timp de mai mult de un deceniu și au descoperit că acest regim alimentar poate să determine creșterea nivelului colesterolului ”rău”, transmite Daily mail.

Persoanele care au adoptat regimul bogat în grăsimi și sărac în glucide erau de două ori mai susceptibile de a avea arterele obturate, de a suferi crize cardiace și accidente vasculare cerebrale.

Un fenomen cauzat de acumularea și formarea de depozite de grăsimi pe pereții arterelor, care le pot îngusta sau  chiar obtura.

”Rezultatele noastre sugerează că persoanele care vor să adopte regimul Keto trebuie să știe că s-ar putea confrunta cu o creștere a nivelului colesterolului LDL”, explică dr. Iulia Iatan, medic la Centre for Heart Lung Innovation din cadrul Universității Columbia Britanică.

Specialistul le recomandă acestor persoane ca, înainte de a începe acest regim, să consulte un medic nutriționist și să țină seama recomandările acestuia.

Iar celor care deja au adoptat acest regim, specialistul le recomandă să-și supravegheze nivelul colesterolului și să țină sub control ceilalți factori de risc de boală cardiacă sau accident vascular cerebral, cum sunt diabetul, hipertensiunea arterială, sedentarismul și fumatul.

Ce este Dieta Keto

Dieta Keto constă în reducerea drastică a consumului de glucide. În special, este redus consumul de pâine, orez, cartofi. Totuși, glucidele reprezintă principala sursă de energie pe care o folosim în timp ce executăm exerciții fizice și toate mișcările obișnuite.

Dieta Keto este asociată cu starea de cetoză: pentru a furniza energie, corpul trece de la folosirea carbohidraților la arderea grăsimilor. Intrarea în faza de cetoză este semnalată de scăderea în greutate. De asemenea, starea de cetoză poate fi asociată și cu alte simptome: greață, dureri de cap, iritabilitate, constipație, tulburări de concentrare, crampe musculare, respirație urât mirositoare.

Citește și Dieta Rina: regimul de 90 de zile în care se slăbește între 10 și 20 de kilograme