Digitalizare cu probleme și în Germania: Cancelarul Scholz nevoit să depună în persoană cererea de pașaport

Publicat: 09 iun. 2022, 23:00, de Ziarul Puterea, în ESENȚIAL , ? cititori
Digitalizare cu probleme și în Germania: Cancelarul Scholz nevoit să depună în persoană cererea de pașaport
Olaf Scholz, sursa AFP

Pentru că în Germania acest serviciu nu este disponibil online, cancelarul Olaf Scholz a fost nevoit să se deplaseze joi personal pentru a depune cererea de înnoire a paşaportului şi cărţii de identitate, a relatat el cu regret cu prilejul unei conferinţe pe tema digitalizării, notează AFP.

‘Am solicitat astăzi off-line o nouă carte de identitate şi un paşaport’, a spus cancelarul.

‘A trebuit să mă deplasez (în persoană), nu puteam să o fac altfel’, a adăugat Scholz, afirmând că doreşte ca, în viitor, asemenea demersuri administrative să fie disponibile şi online.

Germania, mastodont economic european în industriile de vârf, este însă în mod regulat criticată pentru întârzierea sa în domeniul informatizării, cauzată de investiţiile insuficiente în ultimii ani.

Autorităţile au promis să accelereze informatizarea Germaniei, iar în acordul de coaliţie semnat în decembrie, cele trei partide guvernamentale (social-democraţii, Verzii şi liberalii) s-au angajat să realizeze ‘un progres major’ în materie de informatizare mai ales a administraţiilor.

Potrivit săptămânalului economic Wirtschaftswoche, cancelarul este nevoit să se deplaseze la Ministerul Apărării atunci când trebuie să discute prin videoconferinţă cu ceilalţi lideri din ţările NATO.

Explicaţia este aceea că sistemele de securitate ale cancelariei împotriva unui atac informatic sau a unei operaţiuni de spionaj cibernetic nu sunt suficient de performante, afirmă publicaţia, conform căreia un nou sistem mai eficace nu va fi instalat înainte de sfârşitul lui 2023.