Procuratura din Chișinău și DIICOT Galați au capturat o grupare de moldoveni, care transportau asiatici spre Occident

Publicat: 21 apr. 2022, 18:15, de Sorin Costea, în ACTUALITATE , ? cititori
Procuratura din Chișinău și DIICOT Galați au capturat o grupare de moldoveni, care transportau asiatici spre Occident

O echipă comună de anchetă, formată din procurori de la Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale din Chișinău și procurori de la DIICOT Galați, împreună cu polițiști judiciariști de la Brigada de Combatere a Criminalității Organizate Galați au efectuat, marți, 66 de percheziții domiciliare la Chișinău și în localități din sudul Republicii Moldova în cadrul unei operațiuni de destructurare a unui grup infracțional specializat în traficul de migranți de origine asiatică.

Din cercetări a reieșit că, din vara anului 2021 și până în prezent, mai mulți cetățeni din Republica Moldova au constituit o grupare infracțională transfrontalieră care se ocupa de introducerea ilegală pe teritoriul României a unor grupuri de migranți din Orientul Mijlociu, pe care ulterior îi ajutau să treacă fraudulos și vămile cu Bulgaria sau Ungaria, destinația finală a majorității grupurilor de asiatici fiind Austria și Germania.

Fiecare migrant plătea de la 5.000 la 8.000 de euro, pentru un voiaj ilegal din Moldova până în Austria sau Germania

Pentru o asemenea călătorie, în care călăuzele asigurau și trecerea ilegală prin două vămi, la granița Republicii Moldova cu România și la granița României cu Ungaria, migranții asiatici plăteau sume cuprinse între 5.000 și 8.000 de euro de persoană, în funcție de distanța parcursă.

Într-un timp foarte scurt, membrii grupării infracționale au reușit să adune sume imense de bani, de ordinul sutelor de mii de euro, pe care le-au investit în autoturisme de lux și imobile din Republica Moldova.

În cadrul anchetei comune au fost documentate 16 cazuri, fiind depistați aproximativ 100 de migranți pe care grupul intenționa să îi treacă fraudulos frontiera de stat spre țări din vestul Europei, în special Austria și Germania.

Potrivit DIICOT, gruparea de călăuze a acționat pe teritoriul Republicii Moldova, unde găseau migranții din Orientul Apropiat dornici să ajungă în vestul Europei și pregăteau în detaliu fiecare transport. Ulterior, acțiunea se muta la vămile de la Prut și pe teritoriul României, transportarea migranților fiind efectuată în autoutilitare sau autoturisme modificate, cu compartimente special amenajate pentru ascunderea asiaticilor.

Modul de lucru. Fiecare transport era precedat de un „antemergător”

Călăuzele din Republica Moldova își pregăteau acțiunile cu mare minuțiozitate. Spre exemplu, pentru camuflarea transportului de migranți, la fiecare transport erau plasați în mașini și complici care aveau rolul de a induce în eroare vameșii și polițiștii de frontieră prin simularea unor transporturi reale de persoane și mărfuri.

Pentru mai multă siguranță, fiecare rută de transport era parcursă mai întâi de autoturisme care aveau rolul de „antemergător”, pentru a fi evitate zonele în care erau echipe de control de la Poliția de Frontieră sau de la Poliția Rutieră.

„Transporturile de migranți au beneficiat de suportul unor autoturisme de mici dimensiuni, utilizate ca antemergător, în scopul asigurării protecției transporturilor, acestea verificând și semnalând prezența în traficul rutier a autorităților și pentru a evita efectuarea unor controale amănunțite în punctele de trecere a frontierei de stat a României”, se spune în comunicatul DIICOT.

Ancheta Procuraturii de la Chișinău şi DIICOT a fost desfășurată cu ajutorul „Eurojust” și „Europol”

În urma celor 66 de percheziții, au fost ridicate în vederea indisponibilizării 26 de autovehicule utilizate la comiterea infracțiunilor. Anchetatorii de la Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale de la Chișinău au reținut11 persoane, pentru 72 de ore, în scopul continuării cercetărilor.

Cooperarea judiciară a fost facilitată prin intermediul „Eurojust”, care a organizat o întâlnire de coordonare și prin intermediul „Selec” (Centrul de aplicare a legii din Europa de Sud-Est). De asemenea, „Europol” a asigurat schimbul de informații între autoritățile din România, Republica Moldova, Ungaria, Austria și Germania, oferind și sprijinul necesar la analizarea informațiilor.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, prin Direcţia de Prevenire şi Combatere a Migraţiei Ilegale şi a Infracţionalităţii Transfrontaliere și al Inspectoratului Național de Investigații al Republicii Moldova, prin Direcția de Combatere a Criminalității Organizate.

Suportul de specialitate pe teritoriul României a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.