Dilema lui Adrian Năstase: „Mircea Geoană reprezenta România în raporturile cu SUA ori SUA în raporturile cu România?”

Publicat: 04 ian. 2024, 19:00, de Ion Teleanu, în POLITICĂ , ? cititori
Dilema lui Adrian Năstase: „Mircea Geoană reprezenta România în raporturile cu SUA ori SUA în raporturile cu România?”
Dilema lui Adrian Năstase „Mircea Geoană reprezenta România în raporturile cu SUA ori SUA în raporturile cu România”

Un eveniment destul de important, dar, oarecum ignorat, care a avut loc în 2022 privind relațiile din România și SUA a oferit posibilitate fostului ministru de Externe, Adrian Severin, să facă o declarație surprinzătoare despre Mircea Geoană și de jocurile pe care acesta le face.

Pe 22 iulie 2022, sub patronajul fostului președinte Emil Constantinescu, a avut loc la București o reuniune privind aniversare a 25 de ani de la încheierea parteneriatului strategic dintre România și SUA. Cu acest prilej, fostul ministru de Externe, Adrian Severin, nefiind în țară, a transmis un mesaj destul de interesat despre cum s-a născut acest parteneriat.

„Din acel moment, relația partenerială româno-americană a devenit dintr-una simetrică una asimetrică”

Însă, suprinzător, Adrian Severin dezvăluie în acel mesaj și un amănunt mai puțin cunoscut despre dilema pe care o avea Adrian Năstase față de comportamentul lui Mircea Geoană.

„Prim ministrul Adrian Năstase a ajuns să se întrebe dacă ministrul Mircea Geoană, oficial șeful diplomației române, reprezenta România în raporturile cu SUA ori SUA în raporturile cu România. Din acel moment, relația partenerială româno-americană a devenit dintr-una simetrică una asimetrică, principiul inițial al celor patru „C” comprimându-se la unul singur și anume „cooperarea pentru realizarea agendei americane” în spațiul intereselor vitale române”, se menționa în acel mesaj al lui Adrian Severin.

„Din 2005, Parteneriatul strategic România-SUA a intrat în moarte clinică”

Mai mult, acesta susținea că: „Începând cu anul 2005, Parteneriatul strategic a intrat în moarte clinică odată cu lansarea doctrinei „Marelui Licurici” și a Axei Washingthon-Londra-București de către președintele Traian Băsescu. Aceasta a însemnat renunțarea de facto la atributele suveranității în raporturile României cu SUA și transformarea parteneriatului în protectorat, al cărui unic aspect strategic privește dimensiunea militară a politicii americane în Europa de Est la Marea Neagră”, a mai precizat Adrian Severin. La vremea respectivă, acest mesaj a cam trecut neobservat, dar astăzi, când Mircea Geoană, din postura de secretar general adjunct NATO, este disperat să candideze la președinția României, dilema lui Adrian Năstase de atunci lasă loc la o mulțime de interpretări și speculații.