Din top 100 firme care cultivă grâu, porumb și floarea soarelui, 40 au capital străin

Publicat: 18 iun. 2024, 08:41, de Magda Marincovici, în Agricultura , ? cititori
Din top 100 firme care cultivă grâu, porumb și floarea soarelui, 40 au capital străin
APIA porumb grâu floarea soarelui

În țara noastră, din top 100 cele mai mari firme care cultivă grâu, porumb și floarea soarelui, 40 au capital străin, principalii investitori fiind din Italia, Danemarca și Liban.

În prezent, România are 12,6 milioane de hectare suprafață de teren agricol, plasându-se pe locul al șaselea în Uniunea Europeană. Potrivit analizei ZF  privind firmele care cultivă grâu, porumb și floarea soarelui, realizată pe baza datelor oferite de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), țara noastră are un potențial agricol valoros, ceea ce atrage mulți investitori străini.  De exemplu, România are cu 300.000 de hectare mai puțin comparativ cu Polonia, dar populația țării noastre este la jumătate față de Polonia.

Pământul românesc este ”unt pe pâine”

În top 100 al celor mai mari firme care cultivă grâu, porumb și floarea soarelui au fost incluse doar cele (SA sau SRL) care au solicitat subvenții în funcție de suprafața lucrată de firmă anul trecut. În schimb, APIA nu a furnizat și date privind suprafețele exploatate de aceste firme, motivând că regulile UE interzic acest aspect.

”Sunt plătitori de taxe, sunt angajatori, sunt structurați și au înțeles că pământul românesc este unt pe pâine față de alte zone europene sau cele din Orient, inclusiv Africa”, subliniază analistul în agrobusineess Cezar Gheorghe.