Dinu Pescariu dă flit ICCJ și refuză să elibereze Baza Cutezătorii

După aproape 20 de ani și multe procese, Înalta Curte de Casație și Justiție a decis ca Baza „Cutezătorii” să revină la Ministerul Educației, dar omul de afaceri Dinu Pescariu refuză să elibereze imobilul din București.

Mihnea Costoiu, servantul de serviciu al lui Dinu Pescariu

Pe 30 aprilie 2004, prin contractul de locaţiune nr. 269, „Baza Cutezătorii” aparținând Ministerului Educației a fost închiriată Fundației Dinu Pescariu pentru o chirie lunară de 9.000 de euro. Cel care a semnat contractul din partea Ministerului Educației a fost secretarul general de atunci Mihnea Costoiu. Ulterior, în 2009, Mihnea Costoiu, în calitate de secretar de stat în Ministerul Educației și Cercetării încheie un act adițional la contractul de închiriere din 2004 cu fundația fostului tenismen Dinu Pescariu.

Dinu Pescariu somat de Ministerul Educației să elibereze ”Baza Cutezătorii”

Ca urmare a acestor două contracte, în 2018, Mihnea Costoiu a fost trimis în judecată, iar DNA susținea că Ministerul Educației a fost prejudiciat cu 10,7 milioane de euro în urma închirierii bazei. Chiria lunară plătită de Fundația „Dinu Pescariu” era de 9.000 de euro, deși, conform valorii reale a pieței, suma ar fi trebuit să fie 118.825 de euro. Tot procurorii DNA au notat că imediat după trecerea bazei sportive pe mâna operatorului privat, în anul 2004, accesul gratuit al copiilor a fost interzis brusc. Anterior, spațiul era folosit de grupele din cadrul Palatului Național al Copiilor, iar antrenamentele și competițiile sportive erau organizate fără costuri. Baza Cutezătorii este situată pe malul Lacului Tei din București și are o suprafață de 5,7 hectare, iar în acest moment conține 8 terenuri de tenis, 7 dintre ele de zgură. În plus, au fost ridicate mai multe centre de relaxare, o piscină de mari dimensiuni și patru restaurante. Dar, la 01 aprilie 2023, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a decis încetarea procesului faţă de Mihnea Costoiu, fost ministru al Educaţiei, pentru că a intervenit prescripţia în dosarul privind Baza “Cutezătorii”. Totodată, magistraţii au mai hotărât confiscarea sumei de 267.000 de euro de la Mihnea Costoiu, decizia fiind definitivă. Însă, tot ICCJ a decis ca de la 01 aprilie 2023, Dinu Pescariu, prietenul lui Victor Ponta, să achite „contravaloarea lipsei de folosință până la data eliberării spațiului str. Glodeni, nr.3, Sector 2,București, în cuantum de 429 euro/zi” (Dinu Pescariu somat de Ministerul Educației să elibereze Baza Cutezătorii – Puterea.ro). Dar, au trecut mai bine de trei luni de zile de la notificare și Baza Cutezătorii este tot la Fundația Dinu Pescariu.

„Baza Cutezătorii nu s-a aflat niciodată în administrarea Fundației Dinu Pescariu

Ministrul Educației, Ligia Deca, a clarificat recent pentru PUTEREA care este statutul actual al „Bazei Cutezătorii”. Ca atare, PUTEREA publică integral răspunsul ministrului Ligia Deca cu mențiunea că intertitlurile aparțin redacției.

 „Baza Cutezătorii nu s-a aflat niciodată în administrarea Fundației Dinu Pescariu. Imobilul Baza Cutezătorii compus din teren și clădiri este înscris în cartea funciară în domeniul public al statului și în administrarea Ministerului Educației, fiind de asemenea înscris în situațiile contabile/financiare și în inventarul centralizat al bunurilor statului la Ministerului Educației. În anul 2009, Ministerul Educației și Cercetării a încheiat cu Fundația Dinu Pescariu, actul adițional nr. 16.832/23.06.2009 la Contractul de locațiune nr. 269/30.04.2004, prin care a fost prelungită durata contractului de închiriere până la data de 05.03.2034, acordându-i-se locatarului libertatea cesionării drepturilor din contract și a asocierii în participațiune cu bunurile proprietate publică a statului cu obligația de a informa locatorul cu privire la asocieri sau cesiuni de drepturi, în condițiile în care încheierea unui contract de închiriere/concesiune pentru bunurile proprietate publică a statului se efectuează, conform legii, prin licitație publică”.

ICCJ: „Imobilul Baza Cutezătorii se află în proprietatea publică a statului

Prin Sentința penală nr. 137 din 31 martie 2022 în dosarul nr. 808/1/2018 al ICCJ- Secția penală, sentință comunicată Ministerului Educației prin adresa cu nr. 26.907 din 07.04.2023, instanța de fond a reținut că la momentul semnării actului adițional nr. 16.832/23 iunie 2009, imobilul Baza Cutezătorii se afla în proprietatea publică a statului și, prin urmare, orice activitate de închiriere inițiată la acel moment trebuia să fie în conformitate cu dispozițiile legale aplicabile, în vigoare, respectiv în conformitate cu prevederile art. 14 și art.15 din Legea 213/1998. Prin Decizia nr. 30 /03.04.2023, pronunțată de ICCJ în dosarul nr. 861/1/2022, instanța de judecată desfințează actul în temeiul căruia Fundația Dinu Pescariu ocupă imobilul. Ministerul Educației a notificat Fundația Dinu Pescariuîn data de 31.05.2023 prin executor judecătoresc, solicitându-i eliberarea imobilului, rezilierea contractelor de închiriere/subînchiriere încheiate de pârâtă cu alte societăți, cât și achitarea contravalorii lipsei de folosință, începând cu data de 01 aprilie 2023 și până la data eliberării spațiului, în cuantum de 429 euro/zi”.

Ministerul Educației a deschis în instanță acțiune de evacuare a Fundației Dinu Pescariu de la Baza Cutezătorii

„Ca urmare a faptului că Fundația Dinu Pescariu a refuzat eliberarea spațiului, în condițiile în care ocupă fără drept acest imobil, în data de 06.07.2023, a fost înregistrată la Judecătoria Sectorului 2 acțiunea în evacuare a Fundației Dinu Pescariu, constituindu-se dosarul cu nr. 17.575/300/2023, cu prim termen de judecată în data de 29.09.2023.

Întrucât prin Decizia penală nr. 30 din 03.04.2023 a ICCJ, pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție în dosarul nr. 861/1/2022, a fost desființat înscrisul intitulat „Act adițional la contractul de locațiune nr. 269 din 30 aprilie 2004”  privind „Baza Cutezătorii”, înregistrat la Ministerul Educației și Cercetării sub numărul 16.832 din 23 iunie 2009, Ministerul Educației nu mai are temei legal pentru emiterea către Fundația Dinu Pescariu a facturilor fiscale aferente plății chiriei începând cu luna aprilie 2023.

Prin urmare, în situațiile contabile ale Ministerului Educației nu se regăsesc înregistrate, începând cu luna aprilie 2023, sume de bani cu titlu de chirie sau lipsă de folosință, provenind de la Fundația Dinu Pescariu”.

4 COMENTARII

  1. Dacă Pescariu asta era Djokovic i- și cumpara teren și-și face ce club de fițe vrea el. Dar cum pescariu a câștigat 0 slemuri in toată cariera lui de curier a luat de la stat pe bani putini , locul ăla destinat tinerilor si copiilor pentru recreere si sport.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Cine este șeful de serviciu secret care s-a înrolat la AUR

Partidul lui George Simion a început să atragă ca un magnet o serie de rezerviști militari, iar de curând a făcut o achiziție de...

Judecător unic în România: S-a pensionat a doua zi după ce...

Mişcare interesantă în Justiţia română, care devoalează interesele din dosarele cu miză. Judecătorul Nicolae Comaromi (FOTO) de la Tribunalul Timiş”, pensionat pe 22 decembrie...