Dinu Pescariu somat de Ministerul Educației să elibereze Baza Cutezătorii

Publicat: 25 aug. 2023, 10:38, de Ion Teleanu, în News , ? cititori
Dinu Pescariu somat de Ministerul Educației să elibereze Baza Cutezătorii

Scandalul Bazei „Cutezătorii” din București s-a încheiat după mulți ani de procese încă din aprilie 2023, iar întregul patrimoniu ar fi trebuit să revină la Ministerul Educației, dar nu s-a întâmplat și ca atare s-a recurs la un executor judecătoresc.

Mihnea Costoiu, jolly joker-ul Bazei Cutezătorii

Prin contractul de locaţiune nr. 269 din 30 aprilie 2004 „Baza Cutezătorii” aparținând Ministerului Educației a fost închiriată Fundației Dinu Pescariu pentru o chirie lunară de 9.000 de euro. Cel care a semnat contractul din partea Ministerului Educației de secretarul genenral de atunci Mihnea Costoiu.

Ulterior, în 2009, Mihnea Costoiu, în calitate de secretar de stat în Ministerul Educației și Cercetării încheie un act adițional la contractul de închiriere din 2004 cu fundația fostului tenismen Dinu Pescariu. Ca urmare a acestor două contracte, în 2018, Mihnea Costoiu a fost trimis în judecată iar DNA susținea că Ministerul Educației a fost prejudiciat cu 10,7 milioane de euro în urma închirierii bazei.

Chiria lunară plătită de Fundația „Dinu Pescariu” era de 9.000 de euro, deși conform valorii reale a pieței suma ar fi trebuit să fie 118.825 de euro. Tot procurorii DNA au notat că imediat după trecerea bazei sportive pe mâna operatorului privat, în anul 2004, accesul gratuit al copiilor a fost interzis brusc.

Anterior, spațiul era folosit de grupele din cadrul Palatului Național al Copiilor. Antrenamentele și competițiile sportive erau organizate fără costuri. Baza Cutezătorii este situată pe malul Lacului Tei din București și are o suprafață de 5,7 hectare, iar în acest moment conține 8 terenuri de tenis, 7 dintre ele de zgură.

În plus, au fost ridicate mai multe centre de relaxare, o piscină de mari dimensiuni și patru restaurante. Dar, la 01 aprilie 2023, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a decis încetarea procesului faţă de Mihnea Costoiu, fost ministrul al Educaţiei, pentru că a intervenit prescripţia în dosarul privind Baza “Cutezătorii”. Totodată, magistraţii au mai hotărât confiscarea sumei de 267.000 de euro de la Mihnea Costoiu, decizia fiind definitivă.

Notificarea Ministerului Educației: „În termen de 5 zile de la comunicarea prezentei notificări aveți obligația să eliberați Baza Cutezătorii”

Practic, ca urmare acestei decizii a ICCJ, Baza Cutezătorii trebuia să revină la Ministerul Educației, dar nu s-a întâmplat. Ca atare, secretarul general al Ministerului Educației, Ioana Lazăr, notifică, printr-un judecător judecătoresc, Fundația Dinu Pescariu să elibereze Baza Cutezătorii. 

„Vă punem în vedere faptul că dreptul de a ocupa imobilul din str. Glodeni, nr.3, Sector 2, București, a încetat, și în conformitate cu prevederile art.865 Cod civil coroborate cu prevederile art.1009 din Noul Cod de Procedură Civilă, în termen de 5 zile de la comunicarea prezentei notificări aveți obligația să eliberați imobilul ce a făcut obiectul Contractului de locațiune nr.269 din 30 aprilie 2004 și a Actul adițional nr.16832/23 iunie 2009. Vă punem de asemenea în vedere că în termen de 5 zile de la comunicarea prezentei notificări, să procedați la rezilierea tuturor contractelor de închiriere/subînchiriere încheiate de dumneavoastră pentru spații din incinta imobilului situat în str. Glodeni, nr.3, Sector 2,București, Baza Cutezătorii”, se menționează în notificarea nr.1389 din 6 iunie 2023 a Ministerului Educației (vezi documentul în facsimil). Mai mult, în notificare se stipulează că „Începând cu data de 01 aprilie 2023, ca urmare a faptului că actul în temeiul căruia ocupați spațiul a fost desființat de instanță, cu aceeași dată sunteți obligat să achitați contravaloarea lipsei de folosință până la data eliberării spațiului str. Glodeni, nr.3, Sector 2,București, în cuantum de 429 euro/zi”. Dar au trecut mai bine de două luni de zile de la notificare și Baza Cutezătorii este tot la Fundația Dinu Pescariu.

Victor Ponta, lobby-ul lui Dinu Pescariu

Ceea ce s-a cam uitat despre Baza Cutezătorii este faptul că fostul premier Victor Ponta era și este în relații excelente cu Dinu Pescariu. Prin anul 2014, când Mihnea Costoiu era ministru delegat pentru Învățământ Superior, Cercetare Științifică și Dezvoltare Tehnologică în Ministerul Educației Naționale,

condus atunci de Remus Pricopie, Victor Ponta a încercat o mutare încredibilă pentru Baza Cutezătorii. Practic, Victor Ponta l-a chemat pe Mihnea Costoiu ca să-i prelungească pentru încă 25 de ani contractul lui Dinu Pescariu cu Baza Cutezătorii. Însă, oarecum surprinzător, Mihnea Costoiu a refuzat să pună în aplicare dorința lui Victor Ponta și cam de atunci relațiile dintre cei doi s-au rupt.

VIP-urile de la Cutezătorii

Din păcate, după preluarea de către Dinu Pescariu,  Baza Cutezătorii nu am ai fost accesibilă pentru copii așa cum îi era destinația. În primul rând, taxa de parcare era și este foarte mare, fiind poate cea mai ridicată din București.

În schimb, locul copiilor care beneficiau gratis de lecțiile de tenis a fost luat de vedete politice și oamenii de afaceri. Printre politicienii care s-au relaxat la Baza Cutezătorii se numără Victor Ponta, prieten la cataramă și tovarăș de golf cu Dinu Pescariu (vezi FOTO)-cei doi fiind surprinși de multe ori împreună, Liviu Dragnea sau Nicolae Bănicioiu.

Istoria și traseul Bazei Cutezătorii

Baza Cutezătorii a aparţinut Ministerului Învăţământului din 1972, când, printr-un Decret al Consiliului de Stat, terenul a fost transmis, pe o perioadă nedeterminată, în folosinţa Palatului Pionierilor din Bucureşti. Începând din 1976 s-a amenajat „Complexul sportiv de agrement Cutezătorii”, unde s-au desfăşurat activităţi sportive, cultural-artistice, ştiinţifice şi s-au organizat inclusiv taberele şcolare, pentru copii şi elevi din toată ţara. După anul 1990, s-au modernizat cele aproximativ 100 de locuri de cazare, din căsuţe de lemn, pavilionul central, respectiv Vila Diana, terenurile de tenis şi de fotbal.

Cantina complexului a fost complet modernizată prin achiziţionarea de mobilier modern şi echipamente pentru spaţiile de gătit. Aceste modernizări şi dotări au fost posibile prin alocarea de fonduri financiare importante de la bugetul de stat şi din veniturile proprii, susțin anchetatorii. Din anul 1999, în baza Hotărârii Guvernului nr. 86, sediul Agenţiei Naţionale a Taberelor şi Turismului Şcolar a fost stabilit în Baza Cutezătorii.

După preluare, Agenţia Naţională a Taberelor şi Turismului Şcolar a efectuat importante lucrări de modernizare a Bazei Cutezătorii. Până în anul 2003, când Baza Cutezătorii a fost transferată în administrarea Regiei Autonome ”Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat”, aceasta era folosită de elevii de la cercurile de tenis de câmp și fotbal ale Palatului Național al Copiilor, pentru antrenamente, cursuri de inițiere și competiții sportive.