Sebastian Burduja: „Nicușor minte că a scos primăria din faliment!”

Publicat: 09 mai 2024, 13:16, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în ALEGERI , ? cititori
Sebastian Burduja: „Nicușor minte că a scos primăria din faliment!”
Sebastian Burduja, convins că sectorul energiei nucleare va renaște. România ar putea finaliza proiectul Cernavodă

Candidatul PNL la Primăria Capitalei, Sebastian Burduja, a afirmat, astăzi, că, în timpul mandatului primarului general Nicuşor Dan, datoria primăriei a crescut cu jumătate de miliard de lei.

„Prima întrebare este aceasta: de ce minte Nicuşor? În episodul de astăzi voi prezenta situaţia bugetului Primăriei Generale, conform datelor oficiale de la Primăria Generală și de la Ministerul de Finanţe. Haideţi să începem cu partea de venituri, cu ce a încasat Primăria Generală pe mandatul lui Nicuşor Dan, în ultimii ani. Dacă în 2020, veniturile – ce a încasat primăria – sunt 3,7 miliarde lei, observăm o creştere în special în 2022 şi în 2023, când avem 6,4 miliarde lei venituri proprii şi, în total, peste 7 miliarde de lei. Asta înseamnă o creştere de aproape de la simplu la dublu. Deci, Nicuşor, pe mandatul lui, a avut mult mai mulţi bani în primărie, cu aproape 3 miliarde lei în plus”, a afirmat Burduja, într-o conferinţă de presă organizată ad-hoc în faţa Primăriei Capitalei.

El a adăugat că în mandatul lui Nicuşor Dan a crescut datoria Primăriei pe termen lung: „Am auzit de n ori, până ni s-a făcut acru în gură tuturor, că a scos primăria din faliment. Nimic mai fals. Nicuşor minte, şi îmi pare rău s-o spun şi s-o constatăm cu toţii, că în 2020 a scos primăria din faliment. Nu că ar fi stat mai bine pe mandatul Firea, când a fost pur şi simplu prăbuşită în datorii şi în datoriile companiilor. Dar să vedem cum a preluat Nicuşor Dan. Am avut datorii pe termen scurt 3,6 miliarde lei şi datorii pe termen lung 3,2 miliarde lei, în total 6,8 miliarde lei. Haideţi să vedem cum stăteam anul trecut. Datoria pe termen scurt, într-adevăr, a scăzut la 2,2 miliarde lei, dar datoria pe termen lung a crescut de la 3,2 la 5 miliarde lei, în total 7,3 miliarde lei. Deci, dacă în 2020 datoria era de 6,8 miliarde lei, iată că în 2023, după cei trei ani şi jumătate de mandat Nicuşor Dan, discutăm de datorie mai mare cu jumătate de miliard de lei”, a mai susţinut Burduja.

El a arătat că, deşi Nicuşor Dan spune că a scos primăria din faliment, au crescut datoriile şi, implicit, dobânzile care sunt plătite băncilor şi celor care creditează instituţia.

„De fapt, e doar un exerciţiu prost de inginerie financiară în care s-a rostogolit datoria, din datorie pe termen scurt în datorie pe termen lung. Mai mult, datoria totală a crescut cu jumătate de miliard de lei, deci a şi rostogolit, s-a şi îndatorat în plus. Care este costul? Dincolo de minciuna în sine, vedem cum au crescut dobânzile. Dacă în 2020, când primăria era în faliment, 155 milioane lei erau plăţi în dobânzi, iată anul trecut 242 de milioane de lei dobânzi. Deci, plătim mult mai mult băncilor şi celor care creditează Primăria”, a adăugat Burduja.

În privinţa companiilor municipale, Sebastian Burduja a spus că acestea au datorii mai mari în 2023, faţă de 2020.

„Se mai întâmplă un lucru în primăria generală: se emit facturi, dar nu se înregistrează”, a mai susţinut candidatul liberal. El s-a referit la datoria Termoenergetica către ELCEN, menţionând că în 2020 era de 244 de milioane lei, iar în 2024 – peste 1 miliard lei.

„Deci, e o creştere de 500%. Cum ai scos primăria din faliment, că datoria pe termoficare ţi-a crescut de aproape cinci ori? Toate aceste cifre sunt matematică pură. Nu sunt nici usturoi, nici poveşti, sunt matematică!”, a mai spus Burduja.

El a mai susţinut și că situaţia în privinţa absorbţiei de fonduri europene la Primăria Capitalei este un „dezastru”.