MAE a început distribuirea materialelor în secțiile de votare

Publicat: 17 mai 2024, 10:40, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în ALEGERI , ? cititori
MAE a început distribuirea materialelor în secțiile de votare
Foto: ziarulromanesc.at

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a început distribuirea materialelor necesare desfășurării activităților de votare în secţiile care vor fi organizate în străinătate, în vederea alegerilor de pe 9 iunie, pentru Parlamentul European.

MAE a informat că a încheiat, în cursul zilei de miercuri, 15 mai,, distribuirea către secţiile de votare din străinătate a celor 6.212 tablete care vor fi utilizate pentru funcţionarea aplicaţiei de verificare a dreptului de vot şi a sistemului informatic pentru monitorizarea prezenţei la vot şi prevenirea votului ilegal.

Pentru buna desfăşurare a procesului electoral din străinătate din data de 9 iunie sunt distribuite către secţiile de votare care vor fi organizate în străinătate 2.542.800 de buletine de vot, 8.439 de ştampile cu menţiunea „VOTAT” şi 2.304.715 timbre autocolante şi 915 ştampile de control.

Biroul electoral pentru secţiile de votare din străinătate distribuie birourilor electorale ale secţiilor de votare din străinătate, prin intermediul MAE, pe bază de proces-verbal, buletinele de vot, ştampilele de control, ştampilele cu menţiunea „VOTAT”, precum şi celelalte materiale necesare procesului electoral.

Prin intermediul Misiunilor Diplomatice şi Oficiilor Consulare ale României în străinătate, au fost organizate 915 secţii de votare în străinătate la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European. Numărul lor este mai mult decât dublu faţă cel al secţiilor organizate la alegerile europarlamentare din anul 2019.

La alegerile europarlamentare din 9 iunie cetăţenii români cu drept de vot care domiciliază, au reşedinţa sau se află temporar în străinătate pot vota la orice secţie organizată în străinătate, pe baza unui document de identitate românesc valabil în ziua votării. Acesta poate fi cartea de identitate, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic, paşaportul de serviciu, paşaportul de serviciu electronic, paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic, paşaportul simplu temporar, iar în cazul elevilor din şcolile militare, carnetul de serviciu militar.

La scrutinul din 9 iunie votarea începe la ora locală 7,00 şi se încheie la ora 22,00. Alegătorii care se află la sediul secţiei de votare la ora 22,00, precum şi cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare, pentru a intra în localul de vot, pot să își exercite dreptul de vot până la ora locală 23,59.