Marcel Ciolacu, vizită oficială în Turcia. Moment-cheie pentru România: „Angajamentul României și al Turciei de a întări relațiile”

Publicat: 20 mai 2024, 12:29, de Cezar Andrei, în POLITICĂ , ? cititori
Marcel Ciolacu, vizită oficială în Turcia. Moment-cheie pentru România:
sursa foto: google

Marcel Ciolacu se pregătește pentru vizita oficială în Turcia, în urma invitației primite de la președintele Recep Tayyip Erdoğan. Premierul a anunțat că întâlnirea reprezintă un moment-cheie pentru țara noastră, care în anul 2011 a încheiat un parteneriat strategic cu Republica.

Marcel Ciolacu, despre noile proiecte comune dintre România și Turcia

Premierul Marcel Ciolacu merge marți, 21 mai, în Turcia. Vizita în Republică este un moment important de la stabilirea Parteneriatului Strategic între România și Turcia, în decembrie 2011, prin operaționalizarea Consiliului de Cooperare Strategică la Nivel Înalt, echivalentul ședințelor comune de Guvern.

Alături de șeful Executivului, vor participa viceprim-ministrul Marian Neacșu, ministrul afacerilor externe, Luminița Odobescu, ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, ministrul transporturilor și infrastructurii, Sorin Grindeanu, ministrul justiției Alina Gorghiu, ministrul educației, Ligia Deca, ministrul economiei, antreprenoriatului și turismului, Radu Oprea, ministrul dezvoltării, lucrărilor publice și administrației, Adrian Veștea, ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Florin Barbu, ministrul sănătății, Alexandru Rafila, ministrul muncii şi solidarităţii sociale, Simona Oprescu, președintele ANSVSA, Alexandru Bociu.

Oficialul susține că, pe lista de obiective principale se numără proiecte în energie, transporturi, agricultură, industrie agroalimentară și de apărare. În prim-plan, vizita are în vedere ca schimburile comerciale dintre cele două țări să depășească 15 miliarde de dolari.

Miniștrii care îl însoțesc pe Marcel Ciolacu se vor întâlni cu omologii lor turci și vor analiza dezvoltarea unor proiecte comune între cele două țări în timpul vizitei. De asemenea, vor fi semnate o serie de e Acorduri și Memorandumuri de Înţelegere cu privire la cooperarea sectorială în domenii precum securitatea socială, întreprinderile mici și mijlocii, turismul, aspectele funcționale ale activităților misiunilor diplomatice ale celor două țări și urbanismul.

”Lansarea Consiliului de Cooperare Strategică la Nivel Înalt subliniază angajamentul României și al Turciei de a întări relațiile bilaterale atât în plan politic, cât și economic, pilon de bază al cooperării noastre. Turcia este principalul partener comercial non-UE al României și prima destinație extra-comunitară a exporturilor românești.

Prin viitoarele proiecte în energie, transporturi, agricultură, industrie agroalimentară și de apărare ne-am propus să creștem schimburile comerciale la 15 miliarde de dolari”, a afirmat premierul Marcel Ciolacu, conform unui comunicat de presă.

Conform Executivului, în anul 2023, comerțul bilateral s-a ridicat la peste 10 miliarde de dolari. Investițiile turcești în România se situau pe locul 14 în ceea ce privește țara de rezidență a investitorilor, cu 18.755 de societăți cu capital turcesc în martie 2024.

Mai mult, Marcel Ciolacu va depune o coroană de flori la Mausoleul dedicat președintelui fondator al Republicii Turcia, Mustafa Kemal Atatürk, din cadrul complexului Anıtkabir din Ankara și va participa și la dineul de lucru oferit în onoarea delegației române de președintelui Republicii Turcia, Recep Tayyip Erdoğan.