Nicolae Ciucă lansează cartea ”Un ostaș în slujba țării”: „Nu e program electoral, este despre mine”

Publicat: 20 mai 2024, 14:55, de Ziarul Puterea, în POLITICĂ , ? cititori
Nicolae Ciucă lansează cartea ”Un ostaș în slujba țării”: „Nu e program electoral, este despre mine”

Cartea scrisă de Nicolae Ciucă, denumită ”Un ostaș în slujba țării”, va fi lansată în luna iunie 2024, a anunțat pe site-ul său personal fostul premier al țării și actualul președinte al PNL. Aceasta va apărea la editura RAO, iar toate încasările vor fi donate către acțiuni caritabile.

”Paginile acestei cărți sunt despre mine. Nu despre funcțiile pe care le-am ocupat, nu despre imaginea mea publică, nu sunt bilanț și nici program electoral. Sunt gândurile mele despre ce a însemnat tranziția de la om de armată la om politic. Sunt despre viața mea, cea din spatele pupitrului, a microfonului sau a televizorului”, se arată în anunțul oficial.

Nicolae Ciucă e în plină campanie electorală, chiar dacă nu a fost anunțat oficial drept candidat din partea PNL la alegerile prezidențiale din acest an. Bannere cu șeful PNL sunt afișate în toată țara, iar clipurile sale sunt promovate de PNL pe rețelele sociale.

Fostul premier, acuzat de plagiat

Nicolae Ciucă este acuzat că și-a plagiat doctoratul, potrivit unei investigații realizate de Emilia Șercan. Totul a început în ianuarie 2022, după ce jurnalista a prezentat dovezi în acest sens pe site-ul pressone.ro.

Cu toate acestea, o serie de decizii ale justiției în acest caz au împiedicat definitivarea unui verdict. Ciucă a cerut verificarea tezei de către Comisia de Etică a Universității de Apărare, care nu are puterea de a retrage titluri de doctor.

Parchetul General a inițiat o anchetă penală și a ridicat actele de la CNATDCU, singura instituție care putea propune, la acel moment, retragerea unui titlu de doctor. Emilia Șercan a acuzat că a fost ținta unei campanii de discreditare cu implicarea Poliției Române și Ministerului Afacerilor Interne.

Curtea de Apel București a suspendat și anulat sesizările de plagiat, ceea ce ar putea împiedica CNATDCU să mai analizeze cazul. Motivarea deciziei de suspendare din martie 2022 încă nu a fost redactată, blocând posibilitatea de recurs a Unității Executive și a Ministerului Educației.

Nicolae Ciucă este general în rezervă. Deși a declarat pentru Radio România că nu va intra niciodată în politică după ce a ieșit la pensie, a devenit ministru al Apărării, apoi senator PNL și președinte al PNL.

Klaus Iohannis, actualul președinte al României, a publicat la rândul său o carte în 2014, imediat după ce a câștigat alegerile prezidențiale. Cartea sa autobiografică se numește „Pas cu pas” și a fost urmată de un al doilea volum intitulat „Primul pas”.

Mircea Geoană a lansat și el o carte intitulată „Bătălia pentru viitorul României. Gândurile unui român la vârful NATO”. Deși nu și-a anunțat oficial candidatura la prezidențiale, a dat de înțeles în mod constant că intenționează să participe în campania electorală.