Directoarea Operei din Iași, plasată sub control judiciar în dosarul fraudei

Directorul Operei Naționale din Iași a fost plasat sub control judiciar. Beatrice Rancea a fost audiată într-un dosar de delapidare. Prejudiciul total este estimat la suma de 5 milioane de lei.

Alte zece persoane au mai fost plasate sub control judiciar în aceeași cauză. Luni au avut loc percheziții la locuința directorului Operei și la domiciliile altor angajați. O altă verificare a avut loc la firma designerului Doina Levința.

Beatrice Rancea conduce de mai bine de 10 ani instituții prestigioase de cultură, cum ar fi Opera din București și Opera din Iași.

De asemenea, directoarea Operei din Iași mai este acuzată că a constituit și coordonat un grup infracțional organizat. Rancea ar fi plătit servicii și produse fictive, iar banii veniți de la Ministerul Culturii sub formă de subvenție ar fi fost folosiți în interes personal.

„Investigația penală a scos în evidență faptul că activitatea infracțională a grupării a acoperit pe de o parte întreaga gamă a achizițiilor, iar pe de altă parte au vizat și cheltuielile cu colaboratorii și chiriile”, potrivit DIICOT.

În urmă cu un an, fosta contabilă a Operei din Iași acuza public nereguli în modul în care conducerea cheltuia fondurile instituției.

Alice Gogan, fosta contabilă a Operei Naționale Române Iași, în ianuarie 2020: „S-au achiziționat 7-8 televizoare, 25 de aspiratoare, dar noi avem 5 femei de serviciu, s-au achiziționat 28 de calculatoare, noi suntem 10-12 oameni la birouri, 500 de becuri, 500 de neoane”, transmite DIIVOT.

În urma perchezițiilor care au avut loc la sediul Operei Române din Iași, procurorii au ridicat mai multe documente.

Conform Digi24, procurorii din acest caz au suspiciuni că Opera a decontat cheltuieli mai mari decât cele reale pentru costumele de scenă vândute de designer.

Citește și

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Stop joc. PSD și PNL au decis: Braț la braț, la...

Jocurile politice între PSD și PNL privind cele patru rânduri de alegeri de anul viitor au intrat în linie dreaptă și deja cele două...

Directorul Florin Nicolae, pas cu pas, mușamalizează aranjamentul mafiot regizat de...

Directorul general al Agenției Domeniilor Statului (ADS), Florin Nicolae, face eforturi disperate să mușamalizeze aranjamentul mafiot „țesut” de fostul director George Sava, prin care...