Directorul general al OMS: ”Pledoarie umilă” pentru armistițiu între Israel și Hamas

Publicat: 31 oct. 2023, 07:30, de Magda Marincovici, în Internațional
Directorul general al OMS:  ”Pledoarie umilă” pentru armistițiu între Israel și Hamas

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății, care a trăit în copilărie ororile războiului în Etiopia natală, a cerut un armistițiu între Israel și Hamas.

„Fiind un copil captiv în umbra războiului, îi cunosc îndeaproape mirosul, sunetele şi imaginile”, a transmis directorul general al OMS, originar din regiunea Tigre din Etiopia, unde au loc numeroase conflicte sângeroase în ultimele decenii.

Directorul general al OMS  şi-a pierdut un frate, din lipsă de îngrijiri medicale, iar în cursul ultimului război dintre guvernul de la Addis Abeba şi rebelii din Tigre, i-a murit un unchi. În timpul confruntărilor declanşate în Etiopia în 2020, care au durat doi ani, directorul OMS și-a exprimat îngrijorarea provocată de lipsa de contact cu familia.

„Îi înţeleg profund pe cei care sunt acum prinşi în mijlocul unui conflict, le simt durerea ca şi cum ar fi a mea. Războiul nu aduce decât devastare, oroare şi distrugere. Nimic altceva. În acest moment critic, să depăşim diferenţele şi să urmăm calea păcii. Adevărata demonstraţie de curaj constă în alegerea păcii. Le cer conducătorilor lumii să se unească şi să conducă lumea către pace. Alegeţi pacea”, a scris  pe rețeau X oficialul OMS, citat de agențiile de presă.

Acesta mai scrie că face ”o pledoarie umilă pentru încetarea focului și pentru pace”.