Directorul general Daniel Apostolache a administrat, cu doar vreo 5.700 de euro pe lună, jaful uriaș de la CFR Marfă

Publicat: 16 iul. 2025, 06:14, de Ion Teleanu, în Dezvăluiri , ? cititori
Directorul general Daniel Apostolache a administrat, cu doar vreo 5.700 de euro pe lună, jaful uriaș de la CFR Marfă

În urma verificărilor efectuate în 2023, Curtea de Conturi a României a descoperit un jaf incredibil la CFR Marfă, dar cu toate acestea, directorul care a băgat compania în faliment a fost promovat la conducerea noii societăți naționale de transport feroviar de marfă – Carpatica Feroviar România.

La începutul lunii martie 2022, Daniel Apostolache era numit la conducerea CFR Marfă cu scopul de a redresa compania, dar redresarea a eșuat și operatorul național de transport marfă a intrat în faliment. Deși directorul Daniel Apostolache a băgat compania în faliment, fiind remunerat lunar cu vreo 4.200 de euro, plus un bonus de 1.500 de euro de la Rolling Stock Company, adică circa 5.700 de euro, a fost numit, în martie 2025, atenție, director general la nou înființata Carpatica Feroviar România, cu un salariu anual brut de 473 343  lei, adică aproape de 8.000 de euro pe lună (https://www.puterea.ro/management-de-top-la-transporturilor-groparul-cfr-marfa-manevrantul-sef-al-noii-companii-carpatica-feroviar-romania-sa/).

„Modul de administrare a CFR Marfă nu este conform, sub toate aspectele semnificative”

Verificările Curții de Conturi a României au evidențiat faptul că, în 2023, directorul general Daniel Apostolache a administrat dezastruos compania CFR Marfă, fapt pentru care au fost sesizate mai multe instituții ale statului abilitate prin lege să cerceteze jaful de la această companie. „În urma auditului efectuat la Societatea Națională de Transport Feroviar de Marfă „CFR MARFĂ” SA, Curtea a constatat că subiectul de audit privind situația, evoluția și modul de administrare a patrimoniului public și privat al statului, precum și legalitatea realizării veniturilor și a efectuării cheltuielilor nu este conform, sub toate aspectele semnificative, iar neconformitatea este generalizată la nivelul entității. Curtea a exprimat o concluzie contrară”, este concluzia auditorilor de conturi.

 115 vagoane lipsă și investiții ratate

 Principalele neconformități constate la CFR Marfă de către Curtea de Conturi a României au fost următoarele:

• La nivelul societății au fost identificate neconcordanțe între datele din evidența contabilă și cea tehnico-operativă privind vagoanele de marfă aflate în conservare.

• Inventarierea anuală a patrimoniului nu a respectat integral prevederile legale, fiind identificate disfuncționalități privind evidența și predarea vagoanelor vândute prin executare silită. Astfel, la finalul anului 2022, entitatea auditată a menținut în evidența contabilă un număr de 315 vagoane cu o valoare netă de 22.131 mii lei, deși acestea erau predate adjudecatarului licitației în perioada 2021-2023, în baza certificatelor de adjudecare ce constituie titluri de proprietate. Totodată, în cadrul inventarierii anuale au fost constatate lipsuri de echipamente la unele puncte de lucru, fără a fi evaluate și reflectate în situațiile financiare. La Punctul de lucru Palas Constanța s-au constatat lipsuri, în special la locomotivele trecute în conservare, aflate la revizia de vagoane Palas. Lipsa fondurilor a condus la neasigurarea pazei acestor bunuri, generând o pagubă la nivelul entității.

• La nivelul SNTFM „CFR Marfă” nu a fost realizată analiza soldului contului Sume în curs de clarificare, ceea ce a condus la menținerea în evidență a unor sume cu o vechime mai mare decât termenul legal, în valoare totală de 515 mii lei, aferente unui număr de 115 vagoane de marfă constatate lipsă la inventarierile anuale din perioada 2009-2022. Dintre cele 115 vagoane, 84 fac obiectul unor cercetări penale, 25 sunt incluse în contracte de casare aflate în derulare, iar trei vagoane au fost confiscate în baza unei hotărâri judecătorești definitive. Entitatea nu a solicitat actualizarea stadiului cercetărilor penale și nu a întreprins demersuri suficiente pentru clarificarea și regularizarea soldului.

• Societatea a înregistrat un grad scăzut de realizare a obiectivelor prevăzute în Planul de investiții pe anul 2022, respectiv din 85.235 mii lei a fost cheltuită doar suma de 5.473 mii lei (6,42%), cu impact negativ asupra capacității de transport și a atingerii obiectivelor societății.

• Entitatea nu a organizat și nu a condus contabilitatea de gestiune, ceea ce a determinat lipsa informațiilor necesare pentru realizarea de analize financiare relevante în fundamentarea deciziilor manageriale.