Directorul Romarm, pus sub control judiciar în dosarul măști pentru MApN

UPDATE: Procurorii au cerut arestarea preventivă a lui Alexandru Pițurcă. Acesta a fost reținut pentru 24 de ore, cu acuzația de săvârșirea infracțiunii de cumpărare de influență. tribunalul va decide asupra lui, cel mai probabil, miercuri.

Directorul general al Companiei Naţionale Romarm SA, Gabriel Ţuţu, a fost pus sub control judiciar de procurorii DNA, după expirarea ordonanţei de reţinere de 24 de ore, au declarat surse judiciare.

În acest moment, procurorii îi audiază pe fostul selecţioner al echipei naţionale de fotbal Victor Piţurcă, cercetat, de asemenea, sub control judiciar, şi pe fiul acestuia, Alexandru Piţurcă.

Victor Piţurcă şi Gabriel Ţuţu sunt acuzaţi de DNA de săvârşirea infracţiunilor de cumpărare de influenţă, respectiv abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, într-un dosar legat de achiziţii în timpul pandemiei de COVID-19.

Citește și: Fostul selecționer Victor Pițurcă a ajuns din nou la DNA

Potrivit DNA, pe fondul pandemiei generate de virusul COVID-19, în perioada 19 martie 2020 – 16 septembrie 2021, Gabriel Ţuţu, în calitate de director general al Romarm, cu încălcarea dispoziţiilor legale, ar fi încheiat cu o asociere de firme din care făcea parte şi o societate controlată de Piţurcă, în condiţii dezavantajoase pentru compania pe care o conducea, două contracte de achiziţie publică ce vizau cumpărarea a şapte utilaje neconforme de producere a măştilor de protecţie.

„Prin demersurile menţionate mai sus, CN Romarm SA a fost prejudiciată cu suma de 8.647.584 lei, reprezentând contravaloarea utilajelor menţionate, valoarea materiei prime şi ulterior contravaloarea unor piese şi servicii conexe (în afara contractului)”, arată anchetatorii.

Într-un context asemănător, procurorii spun că, în perioada 19 martie 2020 – 10 aprilie 2020, Gabriel Ţuţu ar fi pretins, printre altele, de la reprezentanţii societăţilor implicate în achiziţiile de mai sus introducerea într-un circuit comercial de livrare măşti de protecţie neconforme către Ministerul Apărării Naţionale a unui prieten de-al său fără ca acesta să desfăşoare activităţi comerciale reale auxiliare contractului de livrare produse de protecţie şi efectuarea unor plăţi către acesta (40% din cota de profit rezultată) sub aparenţa unui contract de consultanţă.

Citește și: Care sunt noile acuzații oficiale anunțate de DNA împotriva șefului Romarm și a lui Victor Pițurcă

„În schimbul acestor ‘servicii’ suspectul Gabriel Ţuţu ar fi lăsat să se creadă că are influenţă asupra funcţionarilor din cadrul MApN şi că îi va determina pe aceştia să încredinţeze direct şi fără proceduri publice contractele de furnizare, dar şi să efectueze recepţia fără problemă a produselor respective şi să achite la timp facturile emise în acest sens. În contextul menţionat mai sus, suspectul Ţuţu Gabriel ar fi primit printr-un intermediar suma de 50.000 lei”, menţionează procurorii anticorupţie.

Mai multe articole...

Cele mai noi articole

Nicolae Ciuca a vorbit despre noua conducere PNL Sector 4

Conducere nouă la PNL Sector 4. Ciucă: ”O energie extraordinară”

Președintele PNL, Nicolae Ciucă, a luat parte la Comitetul Extraordinar de Coordonare al PNL Sector 4! Filiala are o nouă conducere. Președintele PNL, Nicolae...
”Ce îi urați lui Nicușor Dan pe 9 iunie?” Întrebarea care l-a pus în încurcătură pe Piedone. Ce răspuns a dat

”Ce îi urați lui Nicușor Dan pe 9 iunie?” Întrebarea care...

Cristian Popescu Piedone a primit o întrebare legată de actualul primar general, Nicușor Dan. Mai exact, a fost întrebat ce îi transmite edilului Capitalei...